11/21/12 15:12
(http://www.klassa.bg/)

Оборотите в транспорта се свиват, при бизнесуслугите растат

 Оборотите на фирмите от транспорта се свиват през третото тримесечие както на месечна, така и на годишна база, докато бизнесуслугите отчитат ръст, сочат данните на Националният статистически институт (НСИ).

 

Сравнението с третото тримесечие на 2011 г. показва голям спад във въздушния и водния транспорт - съответно с 15.1% и 21.4%. Като цяло секторът излиза на плюс на годишна база заради ръстовете в сухопътния транспорт с 9.8% и пощенските и куриерските услуги - с 8.7%. Спрямо април-юни в транспорта и логистиката намалението на оборотите през третото тримесечие е с 2.7%. Най-голям е спадът във въздушния транспорт - със 7.9% и във водния - със 7.6%. В сухопътния намалението е с 1.4%. При далекосъобщенията спадът на оборотите за тримесечие е с 10.3%, а за година - с 6.1%.


Компаниите, които предоставят бизнесулуги, отбелязват за юли-септември растеж от 22.1 на сто спрямо същия период на 2011 г. Най-висок тримесечен ръст на оборотите е регистриран при юридическите и данъчните консултации и счетоводните и одиторските услуги - с 9.2%. Също така по-добре се развиват посредниците за наемане на работа - с 24.6% на годишна база и с 3.5% на тримесечна. Туроператорите отчитат по-високи обороти съответно с 23.7% и с 2.8%.

В издателската дейност през третото тримесечие на годишна база се отчита значителен спад на оборотите от 18.7%, макар че за тримесечие има увеличение с 2.1%. Подобно е положението и на рекламните агенции. Техните обороти бележат съществен спад от 21.3% спрямо третото тримесечие на миналата година, обаче спрямо второто на тази имат увеличение с 4.8%.

 

Между юли и септември са произведени с 9.5% по-малко филми, телевизионни предавания и звукозаписи както спрямо същия период на миналата година, така и спрямо предходното тримесечие.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване