11/22/12 22:04
(http://www.klassa.bg/)

„Естествен роман” между Русия и България

В Москва в рамките на Дните на българската духовна култура се провежда изложба „България - родина на кирилицата”. Откриването й привлече огромното внимание на всички, които се интесесуват от историята на славянската писменост. Копия от снимки на древни ръкописни документи, изпратени в Москва от Центъра за славянско-византийски изследвания „Иван Дуйчев”, са разположени на 24 табла. Те предизвикаха съвсем не академични, а бурни емоции на изказалите се на вернисажа.
А сред тях бяха директорът на библиотеката за чуждестранна литература „Рудомино” Екатерина Гениева, координатор на Дните на българската духовна култура, ръководителят на Националния театър „Иван Вазов” Павел Васев, изтъкнатият познавач на религиозна литература, философът и историкът Евгений Рожковский, който, в частност, заяви:

- Възприемам тези планшети като подарък на всички нас. Просто ме поразиха текстовете на глаголица и кирилица. А миниатюрите! Погледнете псалтира от 12-ти век с рисунката „Танци на девите”. Той буквално диша с античната освободеност и средновековната изисканост. Или възхитителната миниатюра от 17 век „Възкръсването на Лазар”. Тя е проста и в същото време експресивна, чувстваш вътрешното преживяване на художника за евангелисткия епизод. Тънкостта на българската средновековна и постсредновековна култура ни приближава към съвременния български духовен живот, дава ни възможност да почувстваме дълбочината на историческия бекграунд.

Кирилицата е духовно-исторически мост, който през вековете съединявал нашите народи. Потвърждение на това стана благотворителният жест от страна на главния научен сътрудник от Института за славянознание на Руската академия на науките Григорий Венедиктов. Той предаде като дар съхраняваната в личната му колекция първа новобългарска печатна книга, известна като „Неделник”.

Може да се определи като култов прехода на изложбата на древни български книги към съвременни издания. В този ден московчани честваха двамата най-известни днес писатели на България: Теодор Димов, чийто роман „Майки” току-що беше издаден на руски език, и Георги Господинов – автор на книгата „Естествен роман”, появил се едновременно в руски превод в столичните книжарници.

Ето какво каза госпожа Димова на презентацията на своята книга:
„Литературната страница” на Дните на българската колтура завърши с подписване на Договор за сътрудничество между министеарството на културата на България и Библиотеката за чуждестранна литература „Рудомино”. Стана известен и списъкът на десетте романа на български писатели, избрани за превод на руски език. Освен вече издадените два романа, това са произведенията на Анжел Вагенщайн, Антон Дончев, Виктор Пасков, Светозар Игов, Керана Ангелова, Емилия Дворянова, Елена Алексиева, Владимир Зарев, Калина Терзийска и Милена Рускова.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване