11/22/12 16:23
(http://www.klassa.bg/)

Има организирана кампания срещу кандидати за висши магистратски постове

 Г-н Цеков, как ще коментирате разразилата се криза около избора на конституционен съдия?

 

Всичко започна с поредица от гафове на управляващите. По време на публичното изслушване на кандидатите, един подаден сигнал, макар и със съмнение, че е анонимен, не беше разгледан, а беше заметен под килима. Това създаде условия за публична полемика. В крайна сметка, ролята на едно публично изслушване е всички сигнали, изнесени пред обществеността да бъдат опровергани или потвърдени, за да няма съмнения относно репутацията на кандидата. Това не беше сторено и от там нататък – като лавина последва публичната полемика и реакцията на Европейската комисия. Това, което превърна ситуацията в институционална криза беше реакцията на президента Плевнелиев – той облече един свой политически акт в антиконституционна форма. Държавният глава не се подчини на решението на Народното събрание за избор на конституционен съдия и излезе извън своите конституционно предвидени правомощия. Твърдението, че действието на президента е оправдано от морално-политическа гледна точка, не може да има значение, когато става дума за спазване на конституционния ред. Не може да се говори, че президентът е спазил духа, а не буквата, защото утре от морална гледна точка той може да реши да не изпрати някой закон за обнародване, въпреки че парламентът го е гласувал. Така че не може да се говори, че президентът е спазил духа, а не буквата, защото духът на Конституцията е всички конституционни органи да се придържат към спазване на своите правомощия. Президентът има и други възможности да изрази своята оценка за Венета Марковска, от които той не се възползва.

 

Скандалът продължава с издигането на кандидатурата на Петър Стоянов от СДС. Оказа се, че той не приет от парламентарната група на сините. Какъв е изхода от поредната криза?

 

Наистина се получи водевилна история с номинациите за конституционен съд. Жалкото е, че Петър Стоянов, който е уважавана личност и бивш държавен глава на България, попада в този водовъртеж, защото той очевидно няма подкрепа на парламентарната група на партията, към която принадлежи. Начинът, по който управляващите се опитаха да излязат от ситуацията, предоставяйки възможност за номинация на СДС е бягство от отговорност. Жалко е, че човек като Петър Стоянов попадна в този капан.

 

Очаквате ли Стоянов да се оттегли?

 

 

Чисто политически, когато става дума за номиниране на кандидат за политическа сила и няма доверие в самата група, кандидатът би трябвало да се оттегли. Но аз допускам, че това фактическо разцепление в СДС между партията и парламентарната група ще се превърне в официално по този повод. Не знам дали Петър Стоянов е готов да плати такава цена. Смятам, че в такава спорна ситуация той ще оттегли.

 

Как ще коментирате предварителните скандали около избора на нов главен прокурор. Сотир Цацаров, първият номиниран,обясни, че не е много доволен от това, че се Цветан Цветанов и Бойко Борисов го хвалят...

 

Прави впечатление, че има наличие на определени групи - неправителствени организации и медии, които много системно лобират за определени кандидати за ВСС. Сега започна такава кампания и срещу Сотир Цацаров. На всички са ясни пристрастията и политическите ангажираности на този обръч. В случая е важно този тип публични кампании да не се превръщат в натиск на ВСС. Заради съмненията, които се появиха за процедурните правила на избора на главен прокурор, че те са направени така, че да се предреши избора, правилата трябва да бъдат коригирани. И се надявам това да се случи. Самият Сотир Цацаров обяви, че внесъл такива предложения. В общ интерес е наистина да има процедурни правила, които дават равен шанс на всички да бъда преценени според качествата им. Много лошо е, че се забелязват елементи на организирана кампания за и против определен кандидат и че зад всичко това стоят организации, които харчат много пари, за да пишат протести, сигнали и пр. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване