11/22/12 13:46
(http://www.klassa.bg/)

Няколко палестински ракети провокираха крехкото примирие между Израел и „Хамас“

Примирието, което бе договорено в сряда вечер между Израел и палестинското движение „Хамас“ се спазва, с изключение на няколко ракети, изстреляни срещу израелска територия, предаде Би Би Си. Израел не е отговорил на провокацията.
Израел се е съгласил да прекрати военните действия в Ивицата Газа, в това число въздушни, морски и сухопътни операции, както и убийството на конкретни личности, са казва в документа за примирието. Всички палестински групировки се задължават да прекъснат атаките от всякакъв вид от Ивицата Газа към Израел.
Политическият лидер на „Хамас“ Халед Машал обяви, че настъплението на Израел се е провалило. Той благодари на Египет за посредничеството за постигане на споразумението, което по думите му, удовлетворило всички основни искания на „Хамас“. Машал съобщи, че всички пропусквателни пунктове към Ивицата Газа отново ще бъдат открити.
От офиса на израелския премиер Бенямин Нетаняху заявиха, че той се е съгласил на предложението на САЩ да се даде шанс на плана за примирие, предложен от Египет и да се намали напрежението „до момента, когато възникне нужда от прилагането на по-сериозна сила“.
В сряда вечер новината за постигнатата договорка за спиране на огъня бе обявена на пресконференция в Кайро от египетския външен министър Камел Амр, в присъствието на американския държавен секретар Хилари Клинтън.
Военният конфликт продължи повече от седмица и при него загинаха 160 души.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване