11/22/12 12:39
(http://www.klassa.bg/)

"Отворено общество" разпределя € 11 млн. за НПО-та

11,8 млн. евро ще бъдат използвани за подкрепа на неправителствени организация (НПО), укрепване на техния капацитет и увеличаване на приноса им за постигане на социална справедливост, демокрация и устойчиво развитие. Това предвижда програмата за подкрепа на Неправителствени организации в България, чийто старт бе обявен от министъра по усвояването на еврофондовете Томислав Дончев.
Оператор на програмата е Институт „Отворено общество", който в партньорство с  фондация „Работилница за граждански инициативи" ще организира 3 конкурса за проектни предложения. Проектите трябва да бъдат в 4 области - Демокрация, права на човека и добро управление; Социално включване и овластяване на уязвими групи; Устойчиво развитие и опазване на околната среда; Изграждане на капацитет за НПО. Очаква се първият конкурс да стартира през януари, съобщава news.bg.
Програмата е по линия на финансовия механизъм на европейското икономическо пространство, а средствата са осигурени от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.
Министър Дончев каза, че е разтревожен от липсата на достатъчно възможности организациите да отстояват гражданските си позиции - „Да бъдат кучета пазачи, да разработват политики и да ги предлагат". По думите му необходимо е държавата да налее повече гориво, повече енергия в гражданското общество. Необходимо е да имаме силно гражданско общество, макар че, както сам отбеляза, безспорно е подозрително, когато държавата и третият сектор са прегърнати.
„В момента, вследствие на граждански натиск, може да бъде спряно всяко недобро решение. Аз искам да видя друго - как вследствие на активна гражданска позиция може да бъде прокарано добро решение", каза още Дончев. Той е категоричен, че държавата има нужда от третия сектор във всички негови функции и подчерта: „От ролята на дежурно несъгласен през ролята на помощник, когато капацитетът не достига, до разработването на политики". Дончев изтъкна, че колкото повече алтернативи има, това означава повече шанс и пожела успех на неправителствения сектор.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване