11/22/12 21:26
(http://www.klassa.bg/)

Стефан Китанов получава Наградата на Europa Cinemas за Мениджър на 2012 година

Всяка година Europa Cinemas отличава някои от киносалоните в мрежата с три награди за най-добри и интересни постижения. През 2012 година като най-добър мениджър е награден Стефан Китанов. Ето част от официалното писмо, подписано от Президента на Europa Cinemas Йън Кристи и Генералния директор Клод-Ерик Поару.

„Тази награда се връчва на г-н Китанов като признание за успешната му работа като мениджър на Дома на киното – годишно броят на зрителите в този киносалон, член на мрежата на Europa Cinemas, се е удвоил в сравнение с 2004 година. Наградата е и признание за създаването и развитието на Международния филмов фестивал София Филм Фест, който се усъвършенства през годините, както и за важния принос към развитие на разпространението и промоцията на европейско кино в България чрез разпространителската дейност, създаването на София Филм Фест на брега и София Филм Фест на път. Наградата е също така оценка за дейността на Китанов като продуцент в региона и по-специално създаването на София Мийтингс – пазарът за копродукции на Международния София Филм Фест, както и за продуцентската му дейност и участието в копродукции в югоизточна Европа”.

Тази награда се връчва на 17-та Конференция на Europa Cinemas в Париж, церемонията е на 23 ноември 2012 в кино „Арлекин”, Париж.

Наградата „Най-добър мениджър за 2012 година“ е добър повод да се отбележи дейността на Стефан Китанов и неговия екип за популяризиране на европейското кино в България – 20 години, посветени на тази кауза. Китанов става директор на Дома на киното през 1992 година, две години по-късно основава компанията RFF International, а през 2001 – Арт Фест и това му дава възможност да развие идеите си за участие в продуциране на филми и разпространението им, както и стремежа за организация на фестивали. Домът на киното става член на веригата Europa Cinemas през 1995 година, компанията Арт Фест е отговорна за менажирането на киното от 2003 година, а от 2007 заедно с „Камера”. Днес Арт Фест има в каталога си над 50 европейски и световни филмови заглавия, а публиката в Дома на киното е удвоила своя брой в последните 10 години. Китанов е участвал в продуцирането на повече от 12 филма, най-успешният от които - „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” с режисьор Стефан Командарев, беше включен сред 9-те номинации за Най-добър чуждоезичен Оскар и беше разпространен в над 100 държави по света.

Международният филмов фестивал София Филм Фест, стартирал през 1997 година, осигурява международна известност и на Дома на киното. Акредитиран от FIAPF, фестивалът представя дебютни и втори филми в своята конкурсна програма, както и най-доброто от световното съвременно кино на публиката в България. В същото време български и регионални филми печелят публика в лицето на международните гости на фестивала. През 2004 година в рамките на фестивала стартира София Мийтингс, който се превърна в един от ключовите пазари за копродукции в Европа, подкрепян от програма MEDIA на Европейската комисия. През 2009 година Домът на киното представи инициативата „София филм Фест за учащи”, която дава възможност на ученици и студенти да посещават свободно филмите, включени в програмата, придружени от представяне и дискусии с утвърдени киноспециалисти. Това е дългосрочен проект с особено значение за образованието на младите поколения и запознаването им с различни култури. През същата година стартира и реализирането на идеята „София Филм Фест на път”, продължила представянето на фестивална програма в Бургас и Пловдив, превърнало се вече в традиция. Проектът „Операция Кино”, съвместна инициатива на фестивалите в София, Сараево (Босна и Херцеговина), Клуж (Румъния) и Истанбул (Турция), подкрепена от програмата MEDIA Mundus на Европейската комисия, е създаден с основна цел разпространение на европейски и независими филми в държавите от югоизточна Европа и чрез кината, включени в мрежата на Europa Cinemas. Българската „Операция Кино” вече включва програми в повече от 15 града с реална възможност в следващите няколко години броят им да се увеличи с още 20 населени места.

Започнала работа през 1992 година с финансиране от програма MEDIA и от CNC – Франция, Europa Cinemas е първата мрежа от киносалони, фокусирала дейността си върху разпространението на Европейски филми. Една от целите й е да осигурява оперативна и финансова подкрепа за киносалоните, които програмират значителен брой европейски филми, организират събития със специална насоченост към младата аудитория кинозрители, а също и се фокусират върху развитие на възможностите за дигитализиране на киноразпространението, отново най-вече на европейски, некомерсиални заглавия.
Киносалони от мрежата на Europa Cinemas има в повече от половината европейски градове с население над 150 000 зрители.

Благодарение на подкрепата на Eurimages и на Френското министерство на външните и европейски дела, в Europa Cinemas се включват кина и от източноевропейските държави, Балканите и Турция. Europa Cinemas подкрепя показ и разпространение на европейски филми в Азия, Латинска Америка и южните средиземноморски държави, чрез програмата Europa Cinemas Mundus.
В Europa Cinemas членуват 68 държави, 629 града, 1 111 киносалона и 2 943 екрана.

В продължение на вече 10 години организацията връчва три награди за постижения в мрежата:
- Най-добра програмация
- Най-успешни активности, насочени към млади аудитории
- Най-добър мениджър на годината

2012 е годината, в която е отличен приноса на Стефан Китанов чрез всички активности на София Филм Фест, Арт Фест и Дома на киното за разпространение и промотиране на европейското кино в България.

За Стефан Китанов е чест да получи наградата на Europa Cinemas – той и екипът му посвещават цялото си време и усилия за каузата възможно най-широка публика в България да се среща с най-високите постижения на съвременното световно кино, както и българското кино да бъде представено по най-добър начин на утвърдени международни фестивали и да получи разпространение по целия свят.

Стефан Китанов и екипът на Арт Фест, София Филм Фест и Дома на киното благодарят на всички приятели, колеги, партньори, институции и медии, които са допринесли за успеха на всичките ни начинания

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване