11/22/12 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

“Цицките навън” в Гърция или прощаване с лятото

Антон Митов. Снимка: личен архив

Така говорят гърците, знаещи български, когато искат да изгонят някого. Всъщност означава – „всичките навън”

От няколко години насам пътувам в Гърция за по няколко дни и все по време на размирици. Така определи мой роднина случващото се там. Пътувам в началото или съвсем в края на сезона. Изумително е – времето е прекрасно, не е толкова горещо, по плажовете и в заведенията няма народ.

Тази година тръгнах в края на септември към Никити, Ситония, Халкидики. Тръгнах сам, с колата си. Така се случи – човекът, с който имахме ваучер за хотел Lily-Ann Beach не можа да дойде. Деветдесет евро за пет дни изгоряха. В тази сума са включени спането, закуската и вечерята.

Напълних резервоара на колата София и тръгнах със свито сърце. Знаците в Гърция са като у нас. Не са поставени много логично и трябва непрекъснато да следиш картата, за да се ориентираш. А като си сам е по-трудно при разчитането на гръцкия текст по табелите. Трябва да спираш и се губи време.

Снимки: авторът

До границата нямах проблеми, но малко след това, разбира се, сбърках. На едно малко кръгово, след като изтърпях бибипкането на намиращите се в него коли, че аз съм с предимство (тази простотия я има и у нас) завих в грешната посока, а не за Серес. Спрях да се консултирам с един грък, който късаше листа от едно дърво.

След петнайсет минути яки ръкомахания и ужас в очите ми, че нищо не улавям от гръцкия, се разбра, че Александър дълги години е работил в Тбилиси и знае руски. Упъти ме със съскащ акцент перфектно, докато ми се оплакваше от живота в Гърция, в Грузия бил печелил по-добре, и продължи да си къса листата за зайци, както гордо ме открехна по въпроса за своята дейност.

През цялото си пътуване до Никити, следвайки табелите за Тесалоники и Халкидики внимавах много как карам. Нищо, че стачката на гръцките полицаи бе в разгара си, все някой бе останал на пътя и можеше да ме глоби. Чувал съм за страшни неща по техните пътища. Сваляне на табели, солени глоби от порядъка на 500 евро и т.н. Реших да не рискувам и да спазвам и без това обърканите им знаци. Объркани, защото караш с 90 км ч и изведнъж за 300 метра става 60, после пак за 300 става 90 и след това отново 60 – пак за същото разстояние.

Следвайки пътя за Халкидики по табелите и слушайки гръцко радио в колата(в интерес на истината търсех през цялото време някаква станция с музика, но уви – навсякъде беше говор), без да се усетя изведнъж изгубих табелата с надпис Халкидики. Появи се Неа Мудания и спрях да попитам по телефона моите приятели дали не съм сбъркал. Те вече ме чакаха, но не на Никити, а на Калитеа, Касандра.

Трябваше да пропусна отклонението за Нео Мармарис и да продължа още около 100 километра, за да отида при тях на плажа. Съгласих се, защото вече бях информиран, че „Калитеа“, в превод означава “красива гледка”. Kурортът датира от 1922, основан от бежанци от Мала Азия.

В Калитеа живеят около 450 жители и е най-космополитното място в Касандра и една от забележителностите му е светилището на Дионисий и Нимфите, от който на дневна светлина са извадени каменно стълбище, издълбано в скала и пещера под него. Е, не я видях, завих към Ханиоти и стъпих на плажа, който бе претъпкан за моите ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване