11/23/12 11:13
(http://radiomilena.com/)

Промени в закон ограничават експозицията на населението на електромагнитни полета

С проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за здравето в глава втора „Дейности по опазване на здравето” се въвежда нов раздел „Защита от въздействието на нейонизиращи лъчения”. Проектът е разпределен в Комисията по здравеопазване, където зам.-председател е д-р Галина Милева и Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения с председател Иван Вълков.

С приетата на 12 юли 1999 г. Препоръка 1999/519/ЕО за ограничаване експозицията на населението на електромагнитни полета се въвежда набор от изисквания и насоки към държавите членки и основа за законодателството на Европейския съюз по отношение на безопасността на  населението от въздействието на електромагнитните лъчения.

В тази връзка се предвижда създаване на законова делегация за издаване на наредба от министъра на здравеопазването, с която да се определят максимално допустимите нива на въздействие върху човека на електрически, магнитни и електромагнитни полета в честотния обхват от 0 Hz до 300 GHz, излъчвани от обекти с излъчващи съоръжения, които по своето основно предназначение излъчват, пренасят или трансформират електромагнитна енергия и които могат да въздействат на човека.

Със законопроекта се предвижда Министерството на здравеопазването да създава и поддържа публична информационна база с данни за обектите с излъчващи съоръжения, като всеки гражданин ще има право да получи информация за нивата на електрическите, магнитните и електромагнитните полета, без да е необходимо да доказва конкретен интерес.

Предвижда се задължение за Министерството на здравеопазването, Националния център по обществено здраве и анализи и регионалните здравни инспекции за информиране на населението за въздействието на нейонизиращите лъчения върху здравето на гражданите, както и за мерките за ограничаването му.

Това ще гарантира качеството на обучението за придобиване на специалност в областта на здравеопазването и утвърждаването на достатъчен брой места за българските граждани по специалности, съобразени с потребностите на населението.

 Промени в закон ограничават експозицията на населението на електромагнитни полета

bookmark Промени в закон ограничават експозицията на населението на електромагнитни полетаsvejo Промени в закон ограничават експозицията на населението на електромагнитни полетаgoogle Промени в закон ограничават експозицията на населението на електромагнитни полетаdelicious Промени в закон ограничават експозицията на населението на електромагнитни полетаstumbleupon Промени в закон ограничават експозицията на населението на електромагнитни полетаfacebook Промени в закон ограничават експозицията на населението на електромагнитни полетаСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване