11/26/12 13:26
(http://www.klassa.bg/)

Интересът към ипотечните кредити намалява през октомври

 Интересът на гражданите към ипотечните кредити като цяло намалява през октомври спрямо същия месец на миналата година, въпреки промоциите на част от банките. Това показва анализ на „Кредит Център“ за октомври 2012 г. Според анализа основната причина е намаляването на броя на добрите имоти в ниския ценови сегмент – до 40 000 евро, чиито купувачи представляват съществена група от кредитополучателите. През октомври средният размер на изтеглените ипотечни кредити е 30 271 евро, т.е. намалява с около 1000 евро спрямо предходния месец. Левовите заеми продължават да увеличават дела си, достигайки 48% от всички ипотечни кредити през месеца (останалите са в евро).

 

Търсенето и тегленето на ипотечни кредити в края на 2012 г. е сравнително слабо заради все по-трудното намиране на имоти в ниския ценови сегмент в големите градове и поради на продължаващите притеснения на хората относно финансовата им стабилност“, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на „Кредит Център“.

 

Въпреки че цените на имотите се стабилизираха и спадът им тази година е само с няколко процента, високата безработица и замръзналите доходи карат хората да са предпазливи и да избягват прекомерна задлъжнялост, допълва Тошев. Според него спадът в броя на по-евтините и качествени имоти води много хора до невъзможност да открият желаното от тях жилище с месеци. Това, от своя страна, се отразява на имотния и кредитния пазар в страната, като води до по-малко реални сделки.

 

Eкспертите коментират, че жилищата до 40 000 евро са се почти „изчерпали” в най-трудните кризисни времена и в момента предлагането е основно на по-големи и по-скъпи апартаменти. Техните купувачи обаче обикновено имат достатъчно спестени пари и по-рядко прибягват до външно финансиране.

Все пак банковите промоционални предложения продължават да са актуални на пазара и ще останат до края на 2012 г., а някои - и през първите месеци на 2013 г., прогнозират от компанията. Те са знак за стабилен и перспективен пазар, макар и по-свит от очакваното.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване