11/27/12 16:58
(http://www.klassa.bg/)

България е 30-та в света по качество на образованието

България е поставена на 30-то място сред 40 страни по качество на образователната си система в класация на образователната компания „Пиърсън“. На първо място е Финландия, следвана от Южна Корея и Хонконг. Финландия и Южна Корея са в първа група с поне един стандарт над средното равнище. Втора група е от Хонконг до 11-та Ирландия с половин до един стандарт над средното, а третата група, където е и България, е с отклонение от половин стандарт над или под средното равнище. Четвърта и пета група са с отклонения само под средното равнище. На последните три места от 40 държави са Мексико, Бразилия и Индонезия. Класацията е изготвена въз основа на резултатите от международни изпити и процента на завършилите училище и университет между 2006 и 2010 г. Сър Майкъл Барбър, главен съветник по образованието в „Пиърсън“, заяви, че успешните страни предоставят на учителите си висок статут и имат "култура" на образованието. Двете суперсили в образованието Финландия и Южна Корея са следвани от три други качествени азиатски образователни системи - на Хонконг, Япония и Сингапур. В първата десетка влизат още Великобритания, Холандия, Нова Зеландия, Швейцария и Канада. САЩ са поставени едва на 17-то място, след Германия, която е на 15-то място, но преди Франция, поставена на 25-то място. Непосредствено преди България е Израел, а образователната система в страната ни е оценена като по-добра от тази в съседни държави като Гърция, Румъния и Турция, класирани съответно на 31-о, 32-о и 34-о място.
Класацията е изготвена въз основа на резултатите от изпити, които се провеждат на всеки три-четири години в области като математика, наука и грамотност. Изследването на образователните системи в отделните страни стига до извода, че разходите са важни, но не толкова, колкото съществуването на култура, която подкрепя учението.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване