11/27/12 15:57
(http://www.klassa.bg/)

Еврозоната и МВФ се разбраха за нови 44 млрд. евро на Гърция

 Гръцките институционални кредитори постигнаха споразумение в ранните часове на вторник, от което се очаква да разчисти пътя за изплащането на нови 44 млрд. евро в помощ на страната, докато тя прави необходимото да смъкне дълга си до поносимо равнище.

Финансовите министри от еврозоната, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) – основните кредитори на Гърция, наричани още Тройката - се разбраха по време на среща, продължила до сутринта, вече обичайно явление в проточилата се дългова криза в региона. Преговорите от миналата седмица по ситуацията в Гърция приключиха без резултат.

Ресорните министри на еврозоната (известни събирателно като Еврогрупата) подчертаха в изявление, че Тройката е доволна от финансовите реформи, предприети от Атина до този момент. Влошаването на икономическата ситуация и забавянията на помощните плащания доведоха до по-слаби очаквания за правителствените финанси в сравнение с март, коментират те. „Гърция показа, че се отнася сериозно към реформите и се придържа към ангажиментите си“, заяви еврокомисарят по паричните въпроси Оли Рен след срещата. „Страната измина много дълъг път.“

Според изявлението на Еврогрупата вече са налице необходимите елементи, за да могат страните членки да одобрят изплащането на €43,7 млрд. от Европейския механизъм за финансова стабилност (EFSF) на няколко транша. Официално зелена светлина ще бъде дадена до 13 декември – дата, която е ден преди началото на ключов кръг обратни изкупувания на краткосрочни гръцки облигации, както отбелязва BNP Paribas. Членовете на Еврогрупата са готови да обмислят редица други мерки в подкрепа на Атина, включително понижаване на лихвите по кредитната линия на страната с 1%, смъкване на разходите за гарантиране по заемите от EFSF с 0,1% и дори отлагане на лихвените плащания по тези пари с десет години. Може да се състоят и покупки на гръцки държавен дълг, като цените на търга ще бъдат не по-високи от равнището по затваряне от последния петък, казват те. При нужда ще бъдат взети още мерки, в т.ч. допълнително понижение на лихвите по гръцката кредитна линия. Еврогрупата казва, че стъпките няма да накърнят кредитоспособността на EFSF, спасителният фонд на еврозоната. Новата цел за гръцкия дълг е 124% от брутния вътрешен продукт до 2020 г. и значително под 110% до 2022 г. Това означава сериозен спад спрямо очаквания връх от 190-200% в следващите две години, посочва Ройтерс.

Еврогрупата казва, че изплащането на €10,6 млрд. за финансиране на бюджета и €23,8 млрд. за рекапитализация на банките ще бъде осъществено през декември, стига да бъде одобрено от еврозоната, и е обвързано с изхода от възможна операция за обратно изкупуване на дълг от Гърция. Изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард казва, че МВФ ще изчака реакция от гръцка страна. „След като бъде постигнат напредък по уточняването и изпълнението на поетите ангажименти, особено що се отнася до обратното изкупуване на дългове, ще съм в позиция да препоръчам на Изпълнителния борд на МВФ завършването на първия преглед на резултатите от гръцката програма“, заяви тя. Лагард допълни, че обявените във вторник мерки ще помогнат за връщането на гръцкия дълг до стабилна траектория и ще улеснят постепенното връщане към финансиране от пазарите. „Всички положихме сериозни усилия“, заяви тя.

 

По „Маркет уоч“

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване