11/27/12 23:13
(http://www.klassa.bg/)

РУСИЯ АПЛОДИРА МАЕСТРО ДИМИТЪР ХРИСТОВ

Руската публика аплодира диригента на Оркестъра за народна музика на БНР - маестро Димитър Христов, който гастролира в пет града из страната в рамките на проекта „Славянско единство“.
Концертите бяха под егидата на Министерство на културата на Руската федерация. Под палката на Маестро Христов, Държавният руски академичен концертен оркестър „Боян“ изпълни и негови авторски творби. Димитър Христов вече е добре познат на руската публика, заради успеха на музикалните му творби, които са неотменна част от репертоара на Националния балет на Русия „Игор Мойсеев“ и Националния оркестър за народни инструменти – „Н. Осипов“.
Руската публика топло и възторжено аплодира българските авторски произведения на Маестро Христов: инструменталната пиеса за солисти и оркестър „Северняци“, както и народните песни „Смиляна“ и „Со маки сум се родил“ - изпети блестящо от звездата на руския романс Ирина Крутова. Истински взрив от ръкопляскания предизвика интерпретацията на песента „Ако умра ил загина“ от световноизвестния бас Дмитрий Трапезников.

На сцената редом с руски водещи артисти бе солистът на Народния оркестър на БНР – Костадин Генчев /кавал/. В програмата бе представена неговата пиеса „Гергьовденски танц“ .

Солисти на колоритния оркестър „Боян“ – наброяващ 50 музиканти свирещи на народни и естрадни инструменти, бяха всепризнатите виртуози Александър Марчаковский /балалайка/ - заслужил артист на Руската Федерация, Анатолий Пилюгин - доскорошен директор на Националната музикална продуцентска компания „СОДРУЖЕСТВО“, Елена Митродорова (гусла), Иван Шрамков – директор на оркестър „Боян“, който солира на балайка, Сергей Лагутик (баян).
В рамките на гастрола си Маестро Димитър Христов взе участие и в Първата национална конференция по проблемите на руския фолклор, която се проведе в Москва. Събитието бе инициирано от Министерството на културата на Руската Федерация. За диригента на Оркестъра за народна музика на БНР – Димитър Христов, поканата е безспорно признание, защото като представител на друга държава имаше възможността да представи новите тенденции в развитието на националния фолклорен жанр.

След успеха си на Изток, Маестро Димитър Христов ще се представи пред българската публика начело на най-престижния национален фолклорен състав – Народния оркестър на БНР, с концерт на 15 ноември в Пловдив /в залата на Драматичния театър/, който е по повод 40 годишнината от откриването на катедра „Фолклор“ към Музикалната академия.

В София, Оркестърът за народна музика на БНР очаква почитателите си на 17 декември, където в Първо студио на Радиото съвместно с Биг бенда на БНР и вокална група „Радиодеца“, ще се състои голям празничен Коледен концерт.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване