11/27/12 09:41
(http://www.klassa.bg/)

Хората на Сергей Игнатов възлагат обществени поръчки с нарушения

Нередности при възлагането на обществени поръчки констатира доклад на Сметната палата за периода 1 януари 2010 – 30 септември 2011 г. Образователното министерство, по примера на повечето първостепенни разпоредители с бюджетни средства, елиминира определени участници в процедурите чрез изисквания в тръжната документация. Като един от примерите за подобна практика, одиторите посочват търга за преустройство на учебна сграда Д-3 на Химико-технологичния и металургичен университет в София. В обявлението за обществената поръчка не е посочена прогнозна стойност, а в същото време е определена е гаранция за участие от 4000 лв. Непреодолимото изискване към кандидатите обаче е изискването за реализиран общ оборот от последните 3 г. от 3 млн. лв. При липсата на доказателства за такъв оборот, участниците са бъдат отстранявани от процедурата. Според Сметната палата практиката ограничава участието на лица в търга, а изискването за оборот от 3 млн. лв., съотнесено към стойността на поръчката, е прекомерно високо. Високите критерии покрива единствено софийската фирма „Мегатурс – 1“ ЕООД, която печели поръчката да 446 816 лв. В портфолиото на фирмата като клиенти са посочени Президентството, Министреството на културата, Министреството на транспорта, на здравеопазването, Макдоналдс-България и др.
Същата схема - на дискриминационни условия, е приложена и при обществената поръчка за ремонт на Априловската гимназия в Габрово през 2010 г. Тук изискването към кандидатите е да имат оборот от 5 млн. лв. за последните 3 години. „Нарушени са изискванията на чл. 25, ал. 5 от Закона за обществените поръчки, тъй като е включено изискване, което дава предимство или необосновано ограничава участието на лица в обществената поръчка. Поставеното изискване не е съобразено със стойността на сключения договор - 1 289 128 лв.“, констатира Сметната палата. Ръководството на министерството дава поръчката на консорциума "Илстрой-инста".

komentator.bg

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване