11/28/12 14:18
(http://www.klassa.bg/)

ЕС налага нов ред за дейността на рейтинговите агенции

 Европейската комисия се споразумя с Европейския парламент и Съвета на ЕС за новите правила за уреждане на дейността на рейтинговите агенции.

Еврокомисарят за вътрешния пазар Мишел Барние заяви, че споразумението ще позволи да бъде намалена прекомерната зависимост от определянето на рейтингите, предадоха БТА и БНР.

За да се избегнат смущения на пазарите, агенциите ще трябва да направят график кога ще публикуват оценките си по суверенния дълг на европейските държави, които ще трябва да бъдат и мотивирани по-задълбочено и по-прозрачно.

Освен това рейтинговите агенции ще могат да бъдат подведени под съдебна отговорност, ако са нанесли щета на инвеститор, като са нарушили регламента.

Темата за влиянието на рейтинговите агенции стана особено популярна с избухването на световната икономическа криза. Според много анализатори кредитните агенции и техните оценки са един от факторите, които помогнаха на пазарите да полудеят. Най-влиятелните агенции в световен мащаб са „Стандарт енд Пуърс”, „Муудис” и „Фич”.

Типичен пример в това отношения са рейтингите на САЩ и Франция. През август миналата година „Стандарт енд Пуърс” отряза отличния рейтинг на американската икономика, но „Муудис” не се съгласи с тази оценка и даде само негативна перспектива за развитие на щатската икономика. През тази година обаче, веднага след като „Стандарт енд Пуърс” свали и отличния рейтинг на Франция, „Муудис” подкрепи позицията на своите колеги.

Покрай понижението на американския рейтинг „Стандарт енд Пуърс” направи една огромна грешка – анализаторите ѝ сбъркаха при изготвянето на оценката си с 2 трилиона долара. Агенцията веднага прати официално съобщение и промени мотивите за понижението на щатския дълг, но пазарите вече бяха реагирали.

И „Стандарт енд Пуърс”, и „Муудис” са американска собственост, докато „Фич” е френска агенция. Съответно „Фич” още не е свалила рейтинга на Франция, като френската икономика е поставена под наблюдение с негативна перспектива и „Фич” евентуално ще понижи рейтинга ѝ едва през 2013 година.


 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване