11/28/12 22:17
(http://e-vestnik.bg/)

Кюрдският лидер Йоджалан дърпа конците от затвора

Заловен от турски командоси в Найроби, кюрдският бунтовнически лидер Абдуллах Йоджалан изглеждаше предал се и объркан, докато летеше обратно към Анкара, в очакване на бесилката. Десетилетие по-късно, на неговия остров затвор, той изглежда има контакт с едно турско правителство, което има огромно желание да сложи край на един унищожителен конфликт.

Изглежда невероятно завръщане. Оплюван в по-голямата част на Турция, но внушаващ ревностна лоялност сред кюрдските националисти, Йоджалан е държан в истинска изолация на ненаселения остров Имралъ, на 50 километра южно от Истанбул след залавянето му през 1999 година. Дори адвокатите му не са го виждали от 15 месеца.

След най-кървавото лято от години в конфликта на Турция с кюрдските бойци и на фона на опасенията за разпространяването на въстанието на кюрдите в съседна Сирия, Йоджалан изниква от фактическата забрава на Имралъ.

Когато стотици кюрдски бойци в гладна стачка в затворите в цяла Турция бяха близо до смъртта този месец, турските власти се обърнаха към мъжа, описван от вестниците след залавянето му като “касапин” и “убиец на бебета”.

Послание, изпратено чрез брат му, за прекратяване на стачката, веднага бе изпълнено, което е явен знак за властта, която се смяташе, че е загубил мъжът, известен сред съюзниците си като “Апо”, през годините, прекарани на Имралъ.

Той доказа, че все още е шефът, че той има последната дума, каза турският журналист Мехмет Али Биранд, който се е срещнал с Йоджалан два пъти в Ливан и Сирия през 80-те години.

Той не е боец или експерт по водене на войни от бунтовници, той по-скоро е мислещият човек, опитващ да моделира кюрдския проблем. Той иска да бъде лидер на всички кюрди, това е имиджът, който той има, добави Биранд.

Служители от турското разузнаване МИТ хващаха ферибота до Имралъ най-малко три пъти през последните два месеца и преговорите им с Йоджалан откриха пътя към призива му, писа либералният вестник “Радикал”, без да посочи източниците си.

Малко хора пораждат подобна омраза в Турция като Йоджалан, който е създал бунтовническата организация Кюрдска работническа партия (ПКК) и води въоръжената борба за кюрдска автономност 15 години преди залавянето му - конфликт, който пламти в сърцето на страната.

Според много хора той е отговорен за гибелта на над 40 хиляди души, откакто ПКК, смятана за терористична организация от Турция, САЩ и ЕС, взе оръжието през 1984 г.

Кампанията й включваше бомбени атентати в големи градове като Истанбул, Анкара и Измир и породи гняв заради снимките и кадрите с ковчезите на убитите войници, въпреки че повечето убити в конфликта, продължаващ почти три десетилетия, са бойци от ПКК.

Брат му Мехмет каза, че прекараното повече от десетилетие време на остров Имралъ, където лидери на военни преврати обесиха премиер, наред с двама други министри преди пет десетилетия, явно е оказало малко вреди на брат му.

От психологическа гледна точка той е добре. Той е в състояние да анализира ситуацията по света, в Турция и в региона много добре. Той няма никакви здравословни проблеми, каза той пред журналисти, след като посети Йоджалан. Той бе в добра форма, и психически и физически, добави той.

Много турци ликуваха, когато Йоджалан бе изгонен от редица убежища в Близкия изток, когато му бе отказано убежище в Европа и най-накрая, когато бе проследен до Кения от турските специални части през 1999 г. По телевизиите се излъчваха кадри, на които се виждаше как той бе вързан на седалката на самолета, който го транспортира до Анкара, пазен от маскирани войници.

Той изглеждаше уморен и на моменти вглъбен, докато говореше с хората, заловили го на летището в Найроби при тайна операция, докато се опитваше да напусне Кения, където имаше убежище.

След процес, излъчен по телевизиите, той бе осъден на смърт, присъда, издадена, докато тълпата, събрала ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване