11/28/12 09:49
(http://radiomilena.com/)

ОДМВР-Бургас предупреждава за източване на банкови карти!

bankomat ОДМВР Бургас предупреждава за източване на банкови карти!В резултат на предприетите превантивни действия и активното съдействие на гражданите по отношение манипулирането на банкомати и последващо източване на банкови карти, за последните 10 месеца на територията на цялата Бургаска област са регистрирани едва 13 случая. Въпреки това с оглед наближаващите празници ОДМВР – Бургас предупреждаваме, че е възможно отново да се активират извършителите на престъпления, свързани с източване на банкови карти посредством скимиращи устройства.

Припомняме, че задължително едната част от “скимера” се поставя върху входа на картоподаващото устройство на банкомата, а другата съответно на място, от което да има възможност да се наблюдава въвеждането на ПИН кода от лицето, ползващо АТМ-ма.

Монтираният “Скимер” по никакъв начин не нарушава нормалното функциониране на банкомата. Изработен е от елементи, наподобяващи съответна част на АТМ-ма, които са боядисани в цвят, идентичен на фабричния на банкомата. Това дава възможност да не бъдат забелязвани елементите му при теглене на пари,  при справка за наличност по картата или друга операция, и да останат неразпознаваеми.

“Скимера” има възможност да включва едновременно и двата елемента (all-in-one).

“Скимери” се поставят на почти всички видове АТМ устройства. Най-често срещаните са банкомати от следните марки – NCR, DIEBOLD и WINCOR.

В резултат на полицейските действия са установени конкретни прилики във всички засечени устройства, а именно – в зоната на преминаване на магнитната лента се намира елемент от устройството с метален оттенък, а в някои от случаите срещу него се монтира малка пружинка. Винаги банковата карта се поставя така, че магнитната лента да се окаже отдолу в дясно.

При ползването на банкоматите гражданите следва да имат предвид, че всички елементи на скимиращите устройства са външни, т.е. поставени са допълнително и биха могли лесно да се демонтират.

Когато се установи наличието на манипулиране на банкомат, гражданите следва да сигнализират на телефон 112 и да останат при банкомата до идването на полицейски служител.

 ОДМВР Бургас предупреждава за източване на банкови карти!

bookmark ОДМВР Бургас предупреждава за източване на банкови карти!svejo ОДМВР Бургас предупреждава за източване на банкови карти!google ОДМВР Бургас предупреждава за източване на банкови карти!delicious ОДМВР Бургас предупреждава за източване на банкови карти!stumbleupon ОДМВР Бургас предупреждава за източване на банкови карти!facebook ОДМВР Бургас предупреждава за източване на банкови карти!Сподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване