11/28/12 19:51
(http://www.klassa.bg/)

Плевнелиев: България е много притеснена от предложението за изграждане на ТЕЦ в Инеада

Българската страна е много притеснена от инвестиционното предложение за изграждане на ТЕЦ в град Инеада, в близост до Резово. Това каза президентът Росен Плевнелиев на брифинг пред български журналисти в Анкара, предаде специалният пратеник на агенция „Фокус” Яна Нецова. Президентът Росен Плевнелиев е изразил притеснението по време на срещата с министър-председателя на Република Турция Реджеп Ердоган и е каза, че дори вече е имало гражданско неподчинение заедно със съседите от другата страна на границата от турските села. „Притеснени сме, искаме тази тема да се следи внимателно и се надяваме на пълно разбиране от турска страна, че България има сериозен проблем с този проект. Ние го сигнализираме навреме и очакваме оттук нататък да бъдем информирани и очакваме едно сериозно отношение”, каза президентът. В момента се твърди, че има инвестиционно предложение, което е в турското министерство на икономиката и същевременно и турското министерство на околната среда ще се занимава с тази тема.

„Това, което се изисква по правилата, ще бъде спазено – т.е. да има оценка за въздействие на околната среда по възможно най-високите стандарти, но на нас това не ни е достатъчно. Ние искаме от сега да сигнализираме, че България има сериозен проблем с този проект и се надяваме на тази ранна фаза на изпълнение нашите турски приятели също да ни подкрепят”, каза Плевнелиев. България трудно би могла да спре един частен проект, ако той отговаря на всички изисквания, но би могла, заедно с турското министерство на околната среда и водите, наистина да изследва всичко в зоната и по този начин да го пренасочи, да го препозиционира на друго място.

„Разбира се аз съм много притеснен от факта, че точно това място е избрана за ТЕЦ на въглища, където ние имаме една изключителна природа и най-чистите плажове по Черноморието. Проектът е на ранна фаза и ние ще следим следващите стъпки”, допълни президентът Росен Плевнелиев.

Турция започва работата по изграждането на интерконекторната газова връзка с България и решението за това вече е взето. Това е потвърдил днес пред президента Росен Плевнелиев премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Турция разглежда като възможност газовата връзка да бъде изградена като част от трасето на проекта „Набуко-Запад“. По този начин ще бъдат създадени допълнителни възможности за повишаване на капацитета и възможностите на проекта, когато бъде реализиран.

Работата по съвместни инфраструктурни проекти между България и Турция, както и сътрудничеството за повишане на енергийната сигурност в региона бяха основни акенти в разговорите на президента Росен Плевнелиев в първия ден от официалното му посещение в Турция. Турската страна не се е отказала от участие в работата по изграждането на скоростния път Русе-Свиленград, но намеренията ще бъдат обсъждани на техническо равнище, стана ясно след разговорите на българския държавен глава в турската столица. И двете страни ще насърчават инвестициите в транспорта, строителството и телекомуникациите, като са налице и конкретни инвестиционни намерения от страна на турския бизнес.

В Анкара президентът Росен Плевнелиев разговаря с председателя на Великото национално събрание Джемил Чичек и се срещна с представители на изселнически организации.

На 29 ноември държавният и глава и водената от него делегация ще бъдат в Истанбул. Росен Плевнелиев ще посети първата европейска железопътна гара на бъдещия ж.п. тунел под Босфора. Тунелът ще свърже азиатската с европейската част на Турция, а изграждането му е част от проекта за свързване на Централна Европа с Азия със скоростна ж.п. връзка.

В Истанбул президентът Плевнелиев ще има срещи с представители на Съюза на камарите и стоковите борси на Турция - най-голямата неправителствена организация, която представлява частния бизнес в Турция с 365 членуващи стокови борси, промишлени и търговски камари, както и със Съвета за външноикономически отношения на Турция, в който членуват 750 компании и близо 150 представители на бизнес институции, съвети, индустриални и търговски камари. 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване