11/28/12 14:26
(http://www.klassa.bg/)

Съвсем леко подобрение на бизнес климата през ноември

 Общият показател за бизнес климата през ноември леко се покачва с 0.9 пункта спрямо октомврийското си равнище, сочи проучване на НСИ. По-добър бизнес климат е регистриран в промишлеността и сектора на услугите, докато в строителството и търговията на дребно има известно влошаване на стопанската конюнктура.

 

Показателят за бизнес климата в промишлеността нараства с 3.5 пункта в сравнение с предходния месец главно поради оптимистичните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Анкетата отчита подобрение на осигуреността на производството с поръчки от чужбина, което е съпроводено и с повишени очаквания за дейността през предстоящите три месеца. Основните проблеми за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене в страната, като през последния месец се наблюдава засилване на негативното им въздействие.

 

Бизнес климатът в строителството пада обаче с 5.3 пункта. Причината е нарастващия песимизъм в оценките и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По отношение на заетите в бранша прогнозите са също в посока на намаление. Факторите, затрудняващи в най-голяма степен дейността в отрасъла, продължават да са несигурната икономическа среда и финансовите проблеми, посочени съответно от 74% и 51% от запитаните шефове на предприятия. От друга страна, очакванията на строителните предприемачи относно продажните цени на продукцията им е те да останат без промяна през следващите три месеца.

 

С приближаването на сезона на коледните покупки съставният показателят за бизнес климата при търговията на дребно се понижава с 1.2 пункта спрямо октомври. Оценките и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията в сектора се влошават. В прогнозите си за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца търговците на дребно обаче изразяват оптимизъм.

 

Несигурната икономическа среда продължава да е най-сериозният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, като през последния месец се забелязва намаляване на отрицателното въздействие на факторитеконкуренция в браншаитърсенесъответно с 8.2 и 10.5 пункта. Същевременно мениджърите предвиждат известно увеличение на цените в сектора през следващите три месеца.

 

В сектора на услугите напоследък се забелязва малък оптимизъм,

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване