11/29/12 16:24
(http://www.klassa.bg/)

Ботсвана забрани лова на диви животни

Ботсвана, една от водещите сафари дестинации в Африка, съобщи, че забранява търговския лов на диви животни, заради намаляването на животинските популации, предаде АФП.
Правителството е взело решение да „забрани за неопределен срок търговския лов на диви животни в публични или контролирани ловни райони”, считано от 1 януари 2014 година, съобщи Министерството на околната среда в свое изявление.
Правителството на богатата на диаманти страна заяви, че убиването на диви животни за удоволствие вече не може да бъде разглеждано като съвместимо с ангажимента на нацията да опазва и съхранява местната фауна или с дългосрочния ръст на местната туристическа индустрия.
Сафаритата са едно от най-доходоносните пера в бюджета на страната, която е разположена в южната част Африка. Само за 6 години – от 2000 г. приходите от туризъм почти се удвояват и достигат близо 600 млн. щатски долара. Към момента на въвеждането на забраната за лов на диви животни няма точна статистика за приходите от тази дейност, но според експерти вътре в страната става дума за приблизително 1 млрд. щатски долара. Годишно страната се посещава от около 900 хиляди туристи, над 700 хиляди от които да от страни извън Африка – Европа, САЩ, Азия. Туристите посещават основно националните паркове и ловуват екзотични африкански животни.
Само преди няколко месеца испанският крал Хуан Карлос бе подложен на остри критики заради скъпото сафари за лов на слон в Ботсвана, предприето в разгара на икономическата криза.
Испанските вестници бяха пълни с разкази за това как луксозните сафарита в Ботсвана струват повече, отколкото испанците печелят за година. Според "Ел Паис" цената за сафари в Ботсвана с уреден ловен трофей - убит слон, струва обикновено 44 000 евро (57 000 долара) - около два пъти повече от средната годишна заплата в страната.
Ботсвана е с територия от 581 730 кв. км и има население от около 2 милиона души. Близо 24% от населението (между 14 и 45 години) в страната е засегнато от ХИВ и СПИН.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване