11/29/12 22:10
(http://e-vestnik.bg/)

Голямото бягство от Европа на автомобилните концерни

в. Файненшъл таймс Дойчланд

Автомобил на сгъстен въздух
Индийският концерн Тата готви серийно производство на AirPod, автомобил задвижван от сгъстен въздух. С резервоар с обем 175 л на цена 1 евро AirPod изминава 200 км. Снимка: фирмен сайт

Растежът на автомобилния пазар заобикаля Европа. След като в продължение на години международните концерни изграждаха бизнеса си в Китай, сега производства за милиарди се изнасят към Америка.

Само Honda инвестира 400 милиона долара в построяване на завод в американския щат Алабама. Шефът на Toyota за региона Джим Ленц ще представи на 28 ноември новата си стратегия за Америка в навечерието на автомобилното изложение в Лос Анджелис. Наблюдателите очакват, че компанията, която е най-големият автомобилостроителна група в света, също ще се насочи към създаването на производствени мощности в САЩ.

Целта на инвестициите за милиарди не е да се покрие нарастващото търсене на автомобили от другата страна на Атлантическия океан. Канада, САЩ и Мексико стават площадки за износ на автомобили към цял свят. BMW произвежда автомобили с висока проходимост почти само в САЩ, които след това изнася в целия свят, включително за Германия. Mercedes, Volkswagen и Audi също увеличават производствата си в Северна Америка и Мексико.

По този начин концерните управляват риска - заради все по-големите колебания на валутните курсове става опасно цялото производство да е събрано в Европа. Освен това производителите искат да строят автомобилите си там, където ще ги продават. При кризата от 2009 година търсенето в САЩ се срина. Сега обаче много автомобили на американския пазар вече са остарели и все повече потребители пак купуват нови коли.

Допълнителен стимул за производство в Америка са ниските разходи. Умерените заплати, слабите синдикати в южните щати и изгодните цени на електроенергията примамват чуждестранните производители.

Заводите в Мексико предлагат и други предимства - те могат да се използват като изходна точка към страните с бързо нарастващи икономики в Южна Америка. Пречка обаче е недостигът на квалифицирана работна ръка.

На Стария континент пък търсенето на автомобили се свива заради дълговата криза в Южна Европа. Според изследване на консултантската компания Pricewaterhouse Coopers в момента 15 автомобилостроителни завода в Европа работят с толкова свит капацитет, че може би си струва просто да бъдат затворени.

Peugeot Citroen, например, неотдавна обяви, че закрива завод край Париж. Само германските автомобилостроителни заводи са в добро състояние, работейки със средна натовареност от 85 %. Поради тази причина през идните три години Volkswagen планира да инжектира в германските си заводи 60 % от инвестиции за общо 50 милиарда евро. Голяма част от средствата обаче ще бъдат насочени и към американските заводи.

Toyota печели от предимствата на американските пазари повече от всички други автомобилостроители. След болезнените изтегляния продажбите на японския концерн се сринаха през 2010 година. Сега възстановяването е също толкова силно. За текущата година Toyota очаква най-добрите резултати в САЩ от 2008 година - въпреки че пазарът вероятно ще нарасне с 15 % спрямо предишната година, очаква се продажбите на Toyota да скочат с 32 %.

“Автомобилният пазар засенчва резултатите на цялата американска икономика”, посочва Ленц. През август той обяви, че компанията ще увеличи още повече дела на американското си производство.

Наваксва най-вече някога бедното Мексико. В класацията на най-големите износители на автомобили в света преди шест години страната все още беше едва на девето място. Сега Мексико е на четвърта позиция, веднага след Германия, Япония и Южна Корея, и няма да остане дълго там. Неотдавна министърът на икономиката Бруно Ферари обяви, че следващата цел е да бъде изпреварена Южна Корея.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване