11/29/12 15:10
(http://www.klassa.bg/)

ИПИ: За последните 4 години няма никакъв напредък в икономическото ни развитие

 Прегледът на всички авторитетни международни класации, отразяващи икономическата свобода, конкурентоспособност, защита правото на собственост и т.н., сочат, че като цяло сме в „дъното“ на таблицата на европейските държави. Това коментираха пред журналисти в четвъртък от Института за пазарна икономика (ИПИ), подчертавайки, че за последните 4 години няма никакъв напредък в икономическото развитие на България.

 

Икономистите посочиха, че икономическата криза не може да е оправдание за липсата на ръст на брутния вътрешен продукт (БВП). Те дадоха пример, че други европейски държави като Полша, не само че не са изпадали в криза и рецесия, но и най-ниският ръст на БВП на Полша за последните години е 2.6% - докато нашият тази година едва ли ще е и един 1%.

 

Според анализа, държави, които излизат по-напред в международните класации, реализират и увеличение на доходите на населението като цяло, както и ръст на БВП. Причината е, че те попадат в полезрението на инвеститорите, а бизнесът се чувства по-сигурен да инвестира и съответно да наема нови служители. Докато у нас за периода от март 2011 г. до март 2012 г. са загубени около 400 хил. работни места – което означава, че широко рекламираните от правителството мерки на пазара на труда не дават резултат, подчертаха от ИПИ. За поредна година България продължава да се сочи като най-бедната държава в ЕС, като едни от основните причини за това са недостатъчната защита на собствеността по съдебен път, корупцията, тежките административни процедури, обобщиха анализаторите.

 

Според тях „България има нужда от смело и реформаторско правителство, каквото би трябвало да е следващото, защото кризата у нас продължава“.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване