11/29/12 23:26
(http://e-vestnik.bg/)

Саудитската династия търси млад наследник

Ройтерс

Саудитският крал Абдула. Снимка: официален сайт

Две кончини в кралското семейство и две промени в правителството само за една година изправят управляващата династия в Саудитска Арабия пред трудно решение - да се обърне към ново поколение след 60-годишно управление на синовете на основателя на близкоизточното кралство.

Наследяването на престола след крал Абдула - петия от синовете на Ибн Сауд, който управлява и който на 89-годишна възраст се възстановява от тежка операция - е чувствителна тема за стотиците принцове от династията Ал Сауд; но тя ще определи пътя на най-големия износител на петрол в света и основен арабски съюзник на САЩ, това как ще се справя с вътрешните промени и с вълненията в региона.

“В следващите десет години ще има огромни промени, що се отнася до кралското семейство”, каза Халед ал Маена, който е главен редактор на местния англоезичен вестник “Сауди газет”. “Ще се намеси едно по-младо поколение”.

Абдула, който не се е появявал на публично събитие след продължилата 11 часа операция на гърба, направена му по-миналата събота, водеше политика на предпазливи икономически и социални реформи, целящи да приспособят свръхконсервативното ислямско кралство към изискванията на една съвременна икономика и младото население. Лекарите казаха, че операцията му в Рияд е минала успешно.

Прекият наследник е престолонаследникът принц Салман, роден през 1936 г. - друг от синовете на основателя на кралството крал Абдул Азиз, известен още като Ибн Сауд, починал през 1953 г. Но освен Салман няма яснота кой ще влезе във властта.

Миналия октомври изглеждаше, че освен крал Абдула има много негови полубратя, които са потенциални наследници на властта в консервативната ислямска държава, основана от баща им през 1932 г. след десетилетия на племенни борби.

Но 13 месеца по-късно смъртта на принцовете Салман и Найеф, които един след друг бяха посочени за престолонаследници, както и оттеглянето на принцовете Ахмед и Мукрин от висши постове, не остави никакви очевидни наследници след Салман, който беше провъзгласен за престолонаследник след смъртта на Найеф през юни.

Спори се дали е възможно принц Ахмед да бъде главният претендент, но някои саудитски анализатори и чужди дипломати сега смятат, че след смъртта на Абдула следващ престолонаследник ще стане внук на Ибн Сауд. “Смятам, че няма друга алтернатива освен следващият престолонаследник да е внук на крал Абдул Азиз”, каза саудитският политолог Халид ад Дахил.

КОНСЕНСУС

В система, изградена на възгледа, че консенсусът гарантира стабилност, и която цени високо старшинството и компетентността, огромният клан Ал Сауд ще трябва да намери баланса между многото разклонения на фамилията.

Според анализатори Ал Сауд добре умеят да направляват процеса на наследяване. Според бивш западен посланик те ще са особено внимателни сега, във времената на демократичен кипеж, свалил от власт републиканските арабски автократи и поставил под натиск някои съседни монарси. “Можете да се обзаложите, че на фона на Арабската пролет те ще искат да вземат решение, което всички да приемат и да подкрепят”, каза дипломатът, пожелал анонимност.

Но поколенческият скок може да предизвика проблеми, защото внуците на Ибн Сауд - които са стотици - може да се опасяват, че ако те или братята им бъдат прескочени в полза на братовчедите, линията за наследяване на престола ще мине към друго коляно на разрастващото се родословно дърво, изключвайки завинаги тях и потомството им.

“Много е трудно да се направи скок към следващото поколение”, каза Мадауи ар Рашид, живеещ в Лондон критик на Ал Сауд и автор на книгата “История на Саудитска Арабия”. “Но ако има достатъчно правителствени постове, които да се раздадат, всички ще са доволни”, допълни Рашид.

Династията все пак може да реши да отложи смяната на поколенията, издигайки за официален наследник принц Ахмед, който се оттегли внезапно през ноември като министър на вътрешните ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване