11/30/12 10:43
(http://www.klassa.bg/)

Над 600 мъже се изследваха безплатно за рак на простатата

 лизо 620 мъже за месец са участвали в кампанията за безплатен скрининг на рак на простатата, организирана от Университетска болница „Свети Георги".

По най-безболезнения начин - с кръвен тест, се проверяват нивата на простатно-специфичния антиген (PSA). Изследването се извършва с вземане на венозна кръв и не е необходима специална предварителна подготовка. Кампанията приключва днес, а окончателните резултати от нея ще бъдат обявени до дни.

В Европа всяка година се откриват близо 2,6 млн. нови случая на рак на простатната жлеза. Заболяването има дял от 11% при всички онкоболни мъже, а в 9 на сто от случаите е главен виновник за смъртните случаи при силния пол, сочи статистиката. Обикновено първите симптоми се проявяват след навършване на 40 години, затова и кампанията е насочена към тази възрастова група.

Кампанията е съвместна с Клуб Раунд Тейбъл 3 Пловдив, които осигуриха консумативите за извършване на изследванията по време на Благотворителния си бал „Movember" на 30 октомври.





Copyright © CROSS Agency Ltd.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване