12/01/12 21:57
(http://www.klassa.bg/)

Бойко Найденов: Прокурорите, които търгуват с дела, трябва да се страхуват

Тези прокурори, които търгуват с дела и провалят прокуратурата, трябва да се страхуват, няма да правя компромиси. Това заявява и. ф. главен прокурор Бойко Найденов в обширно интервю за сайта „Правен свят”. В него временният обвинител № 1 говори за дисциплинарното производство срещу прокурора Стойчо Ненков, оттеглил протеста срещу оправдателната присъда на Софийския апелативен съд (САС) по делото САПАРД, коментира има ли напрежение сред прокурорите и пречки да решават по вътрешно убеждение, нарича делата срещу известен „неизвестен извършител” бомба със закъснител.

На въпрос дали ако прокурорът действа по закон, вътрешно убеждение и спазва писмените указания (на висшестоящите), може да не се притеснява, Бойко Найденов отговаря:”Разбира се. Просто трябва да се спазват правилата, защото не можеш да се извиняваш с вътрешното си убеждение. Тук проваляш цяло дело, по което са работили много прокурори”.

Става дума за отказа на прокурор Стойчо Ненков да внесе протест срещу решението на САС, с което подсъдимите Марио Николов и Людмил Стайков се обявяват за невинни, след като на първо инстанция получиха осъдителни присъди. Заради това решение на прокурор Ненков срещу него бе образувано предварително производство за възпрепятстване на правосъдието. Преди дни именно „Правен свят” информира, че Инспекторатът на Върховната касационна прокуратура е започнал проверка срещу прокурор Любка Кръстева, която си е направила отвод по делото срещу колегата си Стойчо Ненков, както и че Кръстева е откомандирована в Пловдив. В интервюто с Бойко Найденов авторката го информира, че целият този случай около Стойчо Ненков наистина е притеснил силно прокурорите, които не знаят дали няма да ги сполети същата съдба, ако откажат да внесат обвинителен акт, прекратят дело или не поддържат обвинение.

Нека да не са силно притеснени, отговаря и. ф. главен прокурор. След което допълва, че прокурорите не са имунизирани срещу образуване на дела срещу тях, защото са длъжностни лица, които носят по-висока отговорност, ако извършат престъпление. Според Бойко Найденов наказателното производство срещу Стойчо Ненков върви паралелно с дисциплинарното, защото наборът от инструменти в разследването е по-богат от дисциплинарното.

Представете си например, че го е направил срещу пари - само разследването може да докаже дали е така и кое би го мотивирало така демонстративно да наруши правилата, коментира Бойко Найденов с уточнението, че обсъжда това чисто хипотетично.

Бойко Найденов отрича навремето да е разпореждал делото САПАРД да бъде разделено на две, като в същото време защитава това действие, защото по едното дело вече имало събрани доказателства, а по другото се чакало изпълнението на съдебна поръчка от Кипър. Освен това според Найденов не може да се твърди, че прокуратурата не си е свършила работата по това дело.

Ние искахме Върховният касационен съд да прецени, защото на първа инстанция и по двете дела лицата бяха осъдени (Марио Николов и Людмил Стайков) и то – с тежки присъди. Така че не може да се твърди, че прокуратурата е виновна в този случай, щом един съдебен състав е приел, че прокуратурата е права. Законът е казал, че има и трета инстанция, затова искахме делото да отиде на третата инстанция. И затова изготвихме протест срещу оправдателните присъди. Това е вътрешното убеждение, изграждано от прокурорите, участвали по всички инстанции, обяснява Бойко Найденов. По-нататък и. ф. главният прокурор защитава тезата си, че прокурор Стойчо Ненков не е имал време и не се е запознал подробно с делото, както и че самоволно е оттеглил протеста на прокуратурата срещу оправдателната присъда. Освен това Найденов твърди, че има някои неизяснени обстоятелства около случайното разпределение на това дело именно на прокурор Ненков, тъй като всички други са си направили отвод.

Един прокурор – колегата Дангов, си е направил самоотвод, защото е бил съученик с Марио Николов. В този случай е длъжен да си направи самоотвод, разяснява Найденов и продължава: После са изключени всички прокурори и делото е било разпределено измежду прокурор Ненков и се е паднало на прокурор Ненков. Всички други са отстранени, то му е дадено.

Освен това Бойко Найденов упреква прокурор Стойчо Ненков, че е играл театър: първо е оттеглил протеста по присъдата, а после отишъл на съвещание с колеги от прокуратурата, за да обсъждат мотивите за внасяне на протест. При което прокурорите от ВКС остават с убеждението, че протестът е внесен.

Според Бойко Найденов за делото САПАРД „най-добрият вариант е да се върне на досъдебна фаза, да се обединят делата, тъй като другото (за което е пристигнала поръчката от Кипър) вече е на досъдебна фаза и няма никаква пречка да се обединят и да се вкарат в съда.

И. ф. главен прокурор изразява недоумение защо досъдебното производство срещу Стойчо Ненков за възпрепятстване на правосъдието е образувано в СГП срещу неизвестен извършител. „Извършителят не е неизвестен, Ненков е оттеглил протеста и така е препятствал продължаването на разследването в противоречие с вътрешните правила”, коментира Бойко Найденов. Той допълва, че му се иска да направи „нещо по въпроса” – т. е. срещу практиката при известен извършител да се образуват дела срещу неизвестен – „но ако им обърна внимание, ще кажат, че им се намесвам във вътрешното убеждение”.

Затова трябва внимателно да го направим, да решим точно по какъв начин да излезем от този парадокс, казва Найденов. 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване