12/01/12 14:17
(http://www.klassa.bg/)

Руските търгове се посипаха рекорди

В Лондон приключи традиционната „руска седмица” на аукционите. Тя се проведе от 25 до 30 ноември и още в първите дни на търговете донесоха ценови рекорди. Шедьовърът на Борис Кустодиев „Каруцар”, нарисуван през 1923 година, е продаден на аукциона Christie’s за  4 милиона паунда (около 7 млн. долара). Това е нов световен рекорд на цена на производение на художник.
Специалисти от аукциона не са се съмнявали в успеха на картината „Каруцар”. Както разказа изкуствоведката Алина Бойко, картината се прочула още по време на първата си премиера:

- В 1924 година на дванадесетия етаж на Гранд-Палас в Ню Йорк била открита изложба на руското изкуств.На международната публика била представена колекция от 100-те най-добри художници на съветска Русия. И каква картина избират за да да я поставят на рекламния плакат на тази известна изложба? „Каруцар” на Борис Кустодиев. Те е представена на аукциона на Christie’s от престижната колекция на Пьотър Капица, изтъкнатия учен, лауреата на Нобелова награда, който бил приятел и покровител на художника.

Фотогалерия: тук може да видите част от шедьоврите.

Още един „рекордьор” на лондонската аукционна седмица стана Валентин Серов. Творбите на изтъкнатия руски портретист рядко попадат на търгове и затова такъв голям интерес предизвикал неговия „Портрет на Прасковя Мамонтова”, представителка на известното семейство руски предприемачи и меценати. Валентин Серов рисувал и други портрети на членове на това семейство: една от най-прочутите му картини – „Девойка с праскови” се съхранява в московската Третяковска галерия. Това е Вера Мамонтова – братовчедка на Прасковя, чийто портрет бил продаден за 1 милион и 217 хиляди паунда (почти 2 млн. долара), т.е. три пъти по-скъпо от първоначалната оценъчна стойност.

Експертът от Sotheby’s Джоана Викери отбелязва, че още няколко предложени картини на сегашния аукцион били продадени по-скъпо, отколкото се очаквало. Това са творби на прочутия маринист Айвазовский, на известния модернист Коровин, на символиста Судейкин:

- Тенденция на последните няколко години е повишаване на интереса към най-скъпо предложени творби. Мисля, че това е свързано с опита на руските колекционери. Те търсят само онова, което има музейно значение. Ние виждаме повече нови купувачи от различни страни на ОНД – от Казахстан, Украйна. Това е новата вълна на колекционерите.

Още една творба от колекцията на Пьотър Капица – „Градски покрайнини” на Александър Шевченко, също постави световен ценови рекорд за произведения на автора и беше продадена за 433 хиляди паунда. Общо по резултатите от първите дни на руските търгове, аукционният дом Christie’s получил 15 милиона и 200 хиляди паунда (повече от 24 милиона долара).



bulgarian.ruvr.ru
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване