12/02/12 23:47
(http://e-vestnik.bg/)

15 километра тунел на магистрала „Струма” – не е ли прекалено?

В Япония се срути тунел, откъртиха се бетонни стени 20 сантиметра дебели, смачкаха коли, има загинали.

Тази новина от уикенда напомни, че в България предстои да се строи тунел на магистрала „Струма”, чиято дължина не се знае колко ще е, но най-малката версия е за 13 километра.

На парламентарен контрол министърката на строителството обясни на някакъв заблуден депутат от БСП, че този вариант с тунела е избран по времето на Тройната коалиция през 2008 година. И каза, че става дума за два тунела с дължина 21 плюс 3 километра. Сегашното правителство прегърнало този вариант – бил избран от общо 6 варианта за трасе на магистралата.

В други изявления, включително на премиера Борисов миналата година, се говори за 13 километра тунел.
А най-често се говори за един или два тунела с обща дължина 15 километра.

Дори и най-късия вариант на тунел на магистрала „Струма” му отрежда място на съперник на тунелите в Швейцария под Алпите.
България ще се прочуе.

Дали наистина това е най-добрият вариант за тази магистрала? Или става дума за много сладка инвестиция, за която ще поискаме едни големи пари от Брюксел. И, разбира се, ще има едни големи комисиони и проценти за когото трябва.

Като погледне човек тунелите по магистрала „Люлин” те повечето са абсолютно безсмислени – могло е и без тях, пътят просто може да направи просека през едни хълмове, а вместо това са построени три тунела, да се „усвоят” едни пари.

Какво ще стане по Кресненското дефиле предстои да видим. Лошото на тия проекти е, че можеш да оцениш как са ти похарчили парите от данъци (и нашите, и на европейците), чак като ги видиш построени. Чак тогава лъсва далаверата.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване