12/02/12 13:40
(http://www.klassa.bg/)

Банките с обща печалба от 561 млн. лв. за 10-те-те месеца

 Общата печалба на банковия сектор у нас за 10-те месеца на годината достигна 561 млн. лв., като увеличението спрямо септември е с 57 млн. лв., сочат данните на БНБ. Спрямо септември привлечените средства са по-малко с 331 млн. лв. (0.5%) поради намалението при ресурса както от кредитните институции (с 371 млн. лв.), така и от други институциите (със 141 млн. лв.). В същото време продължава нарастването при депозитите от граждани и домакинства – със 152 млн. лв. Делът на местния ресурс в общия обем на привлечените средства се запазва и в края на октомври е 81.8%.

 

Спрямо предходния месец съотношението на ликвидните активи към сумата на пасивите се повишава до 26.38%, като нивото на показателя е индикатор за наличието на висок ликвиден капацитет. Динамиката при източниците на финансиране не оказва влияние върху ликвидната позиция на банковата система. През октомври балансовият капитал на банковия сектор нараства с 0.7% (71 млн. лв.) по линия на текущия финансов резултат и на повишените преоценъчни резерви.

 

Същевременно няма съществени изменения в пазарните позиции по групи банки и при отделните кредитни институции. „УниКредит Булбанк“ остава водеща по размер на активите, следвана от „Банка ДСК“, „Първа инвестиционна банка“, „Райфайзенбанк“ (България) и „Обединена българска банка“.

 

Извършената допълнителна обезценка през месеца от 105 млн. лв. се покрива изцяло от нетния лихвен доход (218 млн. лв.) и нетните приходи от такси и комисиони (71 млн. лв.).

 

Размерът на брутните кредити (без тези за кредитни институции) остава непроменен спрямо края на септември – 57.2 млрд. лв. Експозициите на дребно намаляват с 0.2% вследствие на свиването на потребителските и ипотечните заеми – съответно с 28 млн. лв. и 10 млн. лв. При некредитните институции също е отчетено намаление (с 0.5%).

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване