12/02/12 13:03
(http://www.klassa.bg/)

Един от десет българи планира да отиде на планина тази зима

 Мила Григорова,“Галъп Интернешънъл“,

специално за „KLASSA.BG” 

Малко преди идващите почивни дни около Коледните празници и началото на зимния ски сезон запитахме българите за техните намерения за посещения на планини и зимни курорти. Едва малко над една десета от интервюираните заявяват, че възнамеряват да излязат сред природата в близките зимни месеци. Данните са от специално национално-представително социологическо проучване, проведено в началото на месец ноември от ББСС „Галъп Интернешънъл” по поръчка на вестник „КLASSA.BG”.

 

Посещаемостта на планините в зимните месеци от годината остава без значителна промяна спрямо зимата на 2009-2010 г. В тогавашното проучване, 15% от българските граждани заявяваха, че са посетили планина за разходка, зимен спорт или друг вид туризъм. Днес близо 12% от пълнолетните граждани казват, че планират да излязат на природа през идващата зима.

 

Значителен процент от анкетираните (70%) заявяват, че категорично не планират да отидат на планина през зимата.

 

Добрата новина е, че процентът планиращи някаква форма на планински туризъм сред най-младите пълнолетни българи (18-25 г). е значително по-висок, отколкото средното за населението като цяло. Една четвърт от представителите на тази група имат планове да отидат на разходка, излет или пък за зимен спорт през зимата на 2012-2013 година.

 

Родопите се очертават като най-популярната дестинация за зимна почивка, туризъм или спорт сред българските граждани за идващата зима. Малко над една трета от анкетираните, които са зявили, че ще ходят на планина в близките месеци заявяват, че най-вероятно ще посетят именно Родопите. Възможната причина – Родопите предлагат изключителна красота и удобства за различен вид туризъм, включително ски и сноуборд, но на малко по-достъпни цени от тези в другите по-популярни курорти Банско и Боровец.

 

Около една четвърт от планиращите зимна екскурзия, почивка или просто разходка пък са избрали Рила. Подобен е и процентът предпочитащи Витоша – логично, преобладаващата част от посетителите на Витоша идват главно от столицата.

 

Основните дейности, които ще практикуват българите решили да отидат на планина през зимата, са разходки и почивка и зимни спортове – ски и сноуборд. С по-спокойни дейности тип разходка, излет или пикник ще се занимаят около 38% от планиращите да посетят някоя от планините ни. По-активни и спортно настроени са 36% от туристите – те ще карат ски или сноуборд.

 

Други 17% от анкетираните, които имат намерения да отидат на планина през следващите месеци, ще се отдадат на по-сериозни планински преходи и изкачвания на върхове.

 

Изследването национално-представително, проведено е през първите десет дни на ноември и обхваща 1010 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 година.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване