12/02/12 13:43
(http://www.klassa.bg/)

Нашият шанс е експортът за Азия

 България трябва да положи повече усилия за пренасочване на износа към бързо развиващите се страни от Азия. и да използваме и възможността за привличане на повече туристи от този регион. За момента не разполагаме с конкретни данни за растежа на икономиката през тази година, но се очаква той да около 1%. Това каза за "Хоризонт" и предаването "Неделя 150" министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и обвърза забавянето с рецесията в еврозоната. През 2009-2010-2011 година имахме ръст на износа. Тази година той се забави, защото еврозоната е обратно в рецесията. Ние сме зависими от еврозоната. 72% от българските стоки отиват в държави от еврозоната и само 28% - в държави от други страни.

Не трябва да се забравя и туризмът, защото имаме малко сектори, които растат със завидни темпове година след година. Тази година отново ще регистрираме 7-8% ръст на броя на туристите. През всяка от годините по време на кризата туризмът растеше. Не използваме достатъчно добре възможностите, потенциала на китайския и на японския пазар, защото китайският и японският пазар са вторият и третият по големина в света. Пазарите на Япония и Китай са 150 милиона туристи. От 70 милиона китайски туристи в България идват около 5000, посочи Добрев. Министърът коментира и решението да се дава българско гражданство на чужденци, инвестирали 1 милион лева в България. Не се дава автоматично гражданство след една година. Дадена е възможността на инвеститори, които инвестират в България, разкрият работни места, да имат възможността да получат българско гражданство с цел да улесним техния достъп до страната. Защото много инвеститори се оплакват от това, че, например, които инвестират в страната 30-50 милиона в различни центрове и след това трябва на всеки няколко месеца да кандидатстват за виза.

Разговаряме с 4 компании западни компании, които ще извършват част от административните си услуги в България. Те планират да разкрият над 3000 работни места. Истинският шанс на българските малки и средни предприятия е да се отворят към други пазари, които са много по-големи и ще им дадат възможност да растат. Трябва да подкрепим предприятията, които преработват суровините в крайни продукти с висока добавена стойност, защото, за съжаление, в момента изнасяме суровини и време внасяме продукти - машини, компютри, допълни министърът .  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване