12/02/12 22:05
(http://e-vestnik.bg/)

САЩ в търсене на политически компромис

в. Независимая газета

Президентът на САЩ Барак Обама обядва в Белия дом с неотдавнашния си съперник - републиканския кандидат-президент Мит Ромни. Това бе първата им среща след изборите на 6 ноември, убедително спечелени от Обама. Тя е сигнал към лидерите на конкурентната Републиканска партия да оставят настрана полемиката от предизборната борба и да се насочат към сътрудничество с демократите.

Както заяви прессекретарят на Белия дом Джей Карни, на обяда не са били допуснати журналисти. Наистина, защо да се изваждат на всеобщ показ всички спорни въпроси, натрупани от демократи и републиканци?

Ето че и съвместната трапеза съвпадна с дискусии. В момента президентът Обама и републиканците от Конгреса - също при закрити врати, но на Капитолийския хълм, търсят възможност да се избегне т. нар. фискална скала, сиреч значително вдигане на данъците и наложително рязко намаляване на бюджетните разходи.

Според Обама и конгресмените демократи заможните американци с годишен доход над 250 000 долара могат да си позволят плащане на по-високи данъци, а това ще позволи да се обуздае растежът на трилионния федерален бюджетен дефицит. Но републиканците, включително Ромни, са против нарастване на бремето за коя да е категория данъкоплатци. Те заявяват, че всъщност са необходими сериозни реформи в програмите за социално подпомагане на престарелите и малоимотни хора - планове, твърдо отстоявани от демократите.

Топмениджъри от големи компании в САЩ приканиха в сряда президента и лидерите на Конгреса да постигнат компромис по въпроса за вдигане на данъците и намаляване на държавните разходи, за да се избегне финансова криза.

Ако не се стигне до споразумение, средствата за редица ключови програми, финансирани от федералния бюджет, ще бъдат намалени с 600 милиарда долара, а от 1 януари данъците, плащани от повечето хора, съществено ще нараснат. Анализатори прогнозират, че при това положение най-голямата икономика в света може отново да хлътне в рецесия, което зле ще се отрази на останалите държави.

Белият дом изтъква, че президентът не би склонил да подпише закон, удължаващ действието на сегашните данъчни преференции за 2-та процента граждани с най-високи доходи. А председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър, представител на Републиканската партия и щата Охайо, твърди, че нужният на държавата допълнителен доход може да се подсигури чрез премахване на редица вратички в данъчното законодателство, без да се натоварват още повече богатите американци.

Републиканците отхвърлят и оценките за дейността на постоянния представител на САЩ в ООН Сюзан Райс. Тези дни тя разговаря с републиканските сенатори Джон Маккейн (Аризона), Линдзи Греъм (Южна Каролина) и Кели Ейот (Ню Хемпшър); те остро разкритикуваха забележките на Райс за нападението срещу консулството на САЩ в Бенгази, при което загинаха посланикът Кристофър Стивънс и още трима американски граждани.

Пет дни след атаката Райс заяви, че по предварителни оценки на тайните служби причина за трагедията е била спонтанна демонстрация, на която се е случило да присъстват въоръжени бойци. По думите й протестът е бил предизвикан от появата на заснет в САЩ антиислямски видеофилм в интернет. По-късно разузнаванията съобщиха, че става дума за предварително планирана терористична акция. За която правителството на Обама е знаела няколко дни преди събитието.

Според някои оценки Райс е разчитала на тази закрита среща да си осигури подкрепата на Конгреса, от която се нуждае, за да получи поста държавен секретар в началото на 2013 г. В отговор на репортерски въпроси обаче никой от тримата сенатори републиканци не съобщи дали ще гласува за кандидатурата й, ако тя бъде номинирана.

Същевременно нараснаха шансовете за имиграционна реформа в САЩ. Републиканците май са осъзнали, че твърдата им позиция към нелегалната имиграция е била спънка в борбата за гласовете на испанскоезичните избиратели.

Във вторник сенаторите републиканци Джон Кил (Аризона) и Кей Бейли Хътчисън (Тексас) предложиха своя версия на законопроекта, предвиждащ ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване