12/03/12 15:37
(http://www.klassa.bg/)

Времевото ветрило за избор на главен прокурор се отвори широко

 Скандалите в съдебната система, които текат от известно време насам, са напълно очаквани. След това, което се случи с избора на конституционни съдии, случващото се около кандидатите за поста главен прокурор не е изненада за никого. Още повече, че значимостта на тази позиция е доста по-сериозна. И апетитите към нея също, но нека уточня - политически апетити.
Истината е, че битката за този пост е чисто политическа и в никакъв случай не можем да говорим за гилдийно противопоставяне, както и за деление вътре - в рамките на съдебната система.
Трябва да се има предвид, че мандатът на главния прокурор е доста сериозен, правомощията му - също. Всичко това, поставено в контекста на глава „Правосъдие и вътрешни работи“ на мониторинговия доклад за България, който ЕК прави, допълнително утежнява нещата. Именно тази глава е най-критична зона за българските правителства. Така че, в градината на главния прокурор тепърва ще се гледа изключително подозрително. Претенциите към него ще бъдат много и те няма да са само от България.
Колкото до медийния интерес около Сотир Цацаров, мисля, че правото на първия номиниран беше консумирано докрай. Още повече, че очакването, че това ще бъде кандидатурата на управляващите беше оправдано прекалено бързо. Ако ГЕРБ бяха работили по този въпрос сериозно, не трябваше да изваждат кандидатурата на Цацаров веднага. Затова предполагам, че управляващите играят с повече от един кандидат и друг е въпросът дали имат желание това да бъде точно Цацаров или смятат да го принесат в жертва, за да може друг кандидат да спечели.
Времевият хоризонт за избор на главен прокурор така или иначе вече беше отворен широко от президента с изявлението му, че не би се фокусирал само върху един от тримата номинирани кандидати и че ако те се окажат неподходящи, може да има и втора, и трета фаза. Плевнелиев се чувства в комфортна позиция, след като спаси положението около избора на конституционен съдия - да отправя сигнали, за да оправдава в бъдеще някои свои действия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване