12/03/12 23:45
(http://e-vestnik.bg/)

Д-р Иван Добринов: Всеки алкохолик мечтае да си възвърне контролираното пиене, а няма начин

12-те стъпки на Анонимните алкохолици са едно от най-ефективните средства за пациентите, казва психиатърът

Д-р Иван Добринов. Снимка: Личен архив

Почти всички употребяват алкохол, но 5-7% от хората стават зависими от него до степен, че да не могат да си контролират пиенето. То се превръща в съдба, застрашава и в крайна сметка погубва живота им. Алкохоликът изпитва абститенция, а пияницата – махмурлук. Алкохоликът е тежко зависим, а пияницата – леко. Алкохолизмът е болест, а на пиянство се отдават и хора, които имат лека или въобще нямат зависимост. Но границата трудно се определя. Затова всеки, който има някакъв проблем с алкохола, трябва да се съветва с лекар. В България около 35 хил. души се смятат за алкохолици. Реално броят на алкохолиците е над 350 хил., но само един от 10 търси помощ от лекар. Ето какво обяснява един специалист за трудностите с лечението на алкохолизма и как дружествата на Анонимните алкохолици са едно от най-ефективните средства за спасение.
Д-р Иван Добринов е психиатър в Държавна психиатрична болница в Раднево, който се занимава с лечение на алкохолизъм и наркотични зависимости. Консултант е към Сдружение „Майки срещу дрогата” – Пловдив. Член на Сдружение за психосоциална рехабилитация и ресоциализация „ИЗБОР”.

- Д-р Добринов, адекватно ли се лекува у нас алкохолизмът?

- През последните години в България лавинообразно нараства злоупотребата и оформянето на зависимост към психоактивни вещества. Обществото ни не е подготвено да посрещне това. Лаическите представи за болестта, митовете, пренебрежителното отношение, недооценяването на проблема, неадекватните интервенции и наказателни мерки се ширят дори и в средите на специалистите от помагащите професии, ангажирани в лечението.
У нас няма национална стратегия за лечение на алкохолизъм.
Известно е, че зависимостта е хронично, рецидивиращо, прогресиращо и – ако не се лекува – често смъртоносно заболяване. За съжаление няма проста, бърза и универсална рецепта за най-добрата терапия. За различните етапи са нужни различни интервенции. Като при всички хронични болести, не е възможно радикалното и пълно излекуване. Зависимият трябва да се научи да спазва някои ограничения и поведенчески правила, а целта на терапевтичните програми е постигането на пълна и продължителна ремисия, в идеалния случай – доживотна. На първо място трябва да се помогне на пациента да приеме болестта, а след това – да живее с нея или въпреки нея.
Болничното лечение обикновено е само част от необходимите интервенции за един зависим. При нужда може да се направи детоксификация. През това време се лекуват и честите органни увреждания. Следващият ключов етап е разработването и прилагането на дългосрочна терапия, рехабилитация и ресоциализация. Съставя се индивидуален лечебен план, който периодично се преосмисля и ревизира. Преодоляването на зависимостта и постигането на трайна ремисия е продължителен процес, изисква много периоди на лечение. В българското здравеопазване и в социалните служби още не е изградена мрежа от структури, които да обхванат огромния спектър проблеми, породени от болестта. Въпреки многото организации и институции, често се работи „на парче”, а това не дава очакваните резултати в дългосрочен план. Най-често държавните болници предлагат детоксификация, след което болният се връща в предишната среда и бързо рецидивира. Финансирането на лечебни програми е крайно недостатъчно, а в някои региони възможности за терапия на практика няма.

- Има ли клинична пътека за лечение на алкохолна болест?

- Точната диагноза е: „Разстройство вследствие употреба на алкохол. Синдром на зависимост”. Държавните психиатрични болници, където се насочват зависими, са на бюджет към МЗ. Диспансерите пък получават заплащане на преминал болен, което води до кратък престой (обикновено само за детокс) и изписване на болния. Социалното министерство няма специализирани програми за рехабилитация и ресоциализация на зависими.
За справка: в Германия общомедицинските дейности и детоксификацията се финансират ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване