12/03/12 11:04
(http://radiomilena.com/)

Днес е Международният ден на хората с увреждения

invalidna koli4ka 21 Днес е Международният ден на хората с увреждения

В целият свят на днешният ден се отбелязва Денят на хората с увреждания. Обявен е през 1992 год. от Генералната асамблея на ООН с цел привличане на общественото внимание към темата  за независим и пълноправен живот на хората с увреждания. Основна цел на този ден е по-голяма интеграция на хората с увреждания в обществото, привличане на вниманието към техните проблеми и  защитаване на техните права, благоденствие и достойнство.

Според данни в първия по рода си доклад на СЗО – над 1 милиард души по света живеят с различен вид увреждания. От тази колосална цифра между 110 и 190 милиона души по света срещат значителни трудности в ежедневния си живот на инвалиди и се сблъскват с бариери на всяка крачка. За инвалидите по света много често не се полагат подходящи здравни грижи и услуги за рехабилитация и възстановяване. Често срещани пречки за инвалидите са дискриминацията, недостъпния транспорт, недостъпните жилищни и обществени сгради, липсата на информация.

Докладът на СЗО препоръчва правителствата по света да съсредоточат усилията си в няколко основни насоки: да предоставят на хората с увреждания достъп до всякакви универсални системи и услуги; да инвестират средства в специални програми и услуги за инвалидите; да приемат национални стратегии и план за действие за хората с увреждания; да привличат на работа инвалиди и да осигурят необходимото финансиране за това; да подобрят информационната си стратегия за данните за броя на инвалидите, както и да повишават информираността за обществото за проблемите на хората с увреждания.

 

 Днес е Международният ден на хората с увреждения

bookmark Днес е Международният ден на хората с уврежденияsvejo Днес е Международният ден на хората с уврежденияgoogle Днес е Международният ден на хората с уврежденияdelicious Днес е Международният ден на хората с уврежденияstumbleupon Днес е Международният ден на хората с уврежденияfacebook Днес е Международният ден на хората с уврежденияСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване