12/03/12 05:59
(http://www.klassa.bg/)

Новият президент на Мексико кредитиран и от левите

На другия ден след встъпването си в длъжност президентът на Мексико Енрике Пеня Нието подписа с трите основни мексикански партии пакт за насърчаване на реформите в полза на укрепване на демокрацията, икономическия растеж и намаляване на социалните неравенства.
"Пакт за Мексико" беше подписан в неделя от Институционната революционна партия, от която е президентът, Партия за национално действие /консерватори/ на бившия президент Фелипе Калдерон и Партията на демократичната революция /ПДР/, най-голямата лява формация представена в Парламента.
Пактът включва пет глави: права и свободи, икономически растеж и конкурентоспособност, сигурност и правосъдие, борба срещу корупцията и глава за демократичното управление.
"Значението на това споразумение е, че партиите, всяка със собствен политическия дневен ред, решиха да изтъкнат точките, по които имат съгласие и да ги представят писмено /.../ То осигурява стабилност, увереност и път за Мексико, каза Пеня Нието по време на церемонията по подписването.
Нито една партия няма абсолютно мнозинство в парламента от 1997 г. насам, което доведе до ограничаване на много правителствени проекти.
Подписването на пакта от левицата предизвика оживена дискусия в лявата партия, където опозицията срещу подписването на този обществен договор бе ръководена от привърженици на Андрес Мануел Лопес Обрадор, който финишира втори на президентските избори зад Пеня Нието и продължава да оспорва легитимността на изборите, въпреки одобрението им от избирателния трибунал.
Лопес Обрадор се зае малко след изборите през юли със създаването на нова политическа партия, Движение за национално възстановяване /Morena/, която е по-радикална от ПРД , заплашен по този начин да загуби някои от своите дейци и привърженици.

Хесус Самбрано, лидерът на левите в парламента, защити пакта, като подчерта, че неговата партия остава опозиционна партия, особено в социалната сфера.
"Казват ни, че ще проиграем нашия политически капитал, че ще засенчим образа си на левица. Знаем, че е риск, но си струва да се поеме", каза Самбрано.
При встъпването си в длъжност новият президент на Мексико представи амбициозна програма на правителството от 13 точки. Основни цели са намаляване на насилието, свързано с трафика на наркотици и борба с бедността припомня АФП.
Енрике Пеня Нието положи клетва като президент на Мексико в събота на фона на протести на представители на левицата в парламента и на сблъсъци между демонстранти и полиция по улиците.
С управлението на Нието във властта се връща Институционната революционна партия /ИРП/, която авторитарно управляваше Мексико в продължение на 71 г. до първата си загуба на избори през 2000 г. Фотогеничният 46-годишен адвокат обеща ИРП да работи за демокрацията оставяйки в миналото тъмните дни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване