12/03/12 10:18
(http://www.klassa.bg/)

Плевнелиев: Турският успех е важен за България

Турция е страна с визия, заявява президентът на Република България Росен Плевнелиев в интервю, публикувано в днешния брой на излизащия на английски език вестник "Хюриет дейли нюз", предаде БНР.

"Турция работи не само за бъдещето и благоденствието на народа си", изтъква той. Според него, Турция полага усилия да заеме място на кръстопътя на търговията между Европа и Азия, което ще бъде от полза и за България.

"Успехът на Турция е важен за нас. Ако икономиката на Турция се развива и страната става по-богата, същите процеси ще настъпят и при нас", твърди президентът.

Плевнелиев коментира още: "Един от приоритетите, които си поставих, заемайки сегашния си пост, е диверсификацията на енергийните източници и енергийната ефективност. Гордеем се, че диверсификацията на енергийните източници вече дава първите резултати. Газопроводът "Южен поток" е от голямо значение както за нас, така и за Европа. В случая с "Южен поток" е важно, че не се търси диверсификация по отношение на доставчика, а диверсификация по отношение на средствата за доставка, за да се избегне недостигът на природен газ, който България бе принудена да изтърпи през зимата на 2008 г."

Росен Плевнелиев изтъква, че в участието на България в проектите "Южен поток" и "Набуко Запад" няма противоречие. Той подчерта, че е доволен от развитието на диалога и сътрудничеството между България и Турция в енергийната сфера.

"Сега целта ни е да свържем газопреносните мрежи на Турция и България. Остава да се реши дали тази връзка ще бъде част от проекта "Набуко Запад" или ще бъде самостоятелен проект", заявява държавният ни глава.

Президентът на България подчертава в интервюто си, че подкрепя политиката за разширяване на Европейския съюз.

"България еднозначно подкрепя молбата на Турция на нейна територия да бъдат разположени зенитни ракетни комплекси "Пейтриът", посочи още президентът и добави: И Турция, и България са членове на НАТО, а това означава, че съществуват ясни правила за вземане на решения. В края на краищата става дума за солидарност. Днес Турция е изправена пред проблем и очаква НАТО да прояви солидарност", заявява още Росен Плевнелиев.
Copyright © CROSS Agency Ltd.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване