12/03/12 19:36
(http://www.klassa.bg/)

Премиера на книга за Гена Димитрова в Софийската опера с участието на испанския тенор Хосе Карерас

Световноизвестният испански тенор Хосе Карерас ще присъства като почетен гост на премиерата на книгата на журналиста Димитър Сотиров „Гена Димитрова от А до Я” на 9 декември от 13:00 в залата на Софийската опера. Карерас е познавал отблизо голямото българско драматично сопрано и ще разкаже лични спомени за приятелството си с нея, започнало през 70-те години на 20-и век и продължило до смъртта й през 2005.
Книгата „Гена Димитрова от А до Я” е първото сериозно проучване на личния архив на прочутата прима, който включва рецензии, интервюта, писма, програми и плакати, аудио и видео записи от участия по сцени в цял свят в продължение на 35 години. Авторът, познат от радиоефира и от телевизионния екран, е осъществил и десетки лични интервюта с приятели, близки, колеги и познати на изпълнителката и е проучил архивите на световни оперни театри като „Ла Скала”, „Метрополитън” и „Реджо ди Парма”. Освен припомнянето на впечатляващите й постижения на сцената, читателите на книгата ще научат не много известни подробности за живота на сопраното, разказани в 30 глави по азбучен ред. Сред тях се открояват разказите за семейството, за съпруга на примата, за нейната щедрост и за школата й, през която са преминали редица известни днес оперни певци. Заразяват с хумора си разказите на Гена Димитрова за куриозни случки от биографията й. В отделна глава са поместени цитати от изказвания и интервюта на сопраното за живота, изкуството, творчеството, публиката. Два текста в изданието са написани от проф. Александър Йосифов и проф. Боянка Арнаудова.
Повече от 30 са приятелите и колегите на Гена Димитрова, споделили лични спомени за нея – Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Никола Мартинучи, Мирела Френи, Анна Томова-Синтова, Никола Гюзелев, Райна Кабаиванска, Веселина Кацарова, Александрина Пендачанска, Стефка Евстатиева, Христина Ангелакова, Дарина Такова, Франческа Патане, Роберто Скандиуци, Наоко Мацуи.
Изданието включва общо над 350 графични и снимкови изображения.
Към книгата има аудиодиск със записи от Златния фонд и от Фонотеката на БНР с изпълнения на Гена Димитрова в съпровод на Софийската филхармония и на СО на БНР.
Водеща на представянето на „Гена Димитрова от А до Я” ще бъде известната българска музиколожка проф. Боянка Арнаудова. Откъси от книгата ще прочете актрисата Виолета Гиндева. Ученици на сопраното ще изпълнят арии от опери. Свои спомени за примата ще споделят Хосе Карерас и директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов, авторът ще разкаже подробности около работата си по книгата.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване