12/03/12 19:15
(http://www.klassa.bg/)

Райна Кабаиванска: Артистът не може да се защити като изпее някъде две-три арии, а като излезе на сцената

В съвременния свят културата не е на първо място. Господства законът на пазара, затова сме принудени да се съобразяваме с него. А това не винаги е в интерес на артиста или на изкуството изобщо – това каза оперната прима Райна Кабаиванска на среща с журналисти по повод премиерата на „Вертер” в Софийската опера. Постановката е съвместен проект с Театър де ла Моне, Брюксел, Брюксел, Фонд "Райна Кабаиванска", Нов български университет и се реализира с подкрепата на Френския културен институт, осигурил за продукцията пианист от Франция. .
„За втори път след представянето на "Бохеми" от Пучини с моите стипендианти в Софийската опера и балет през 2010 и 2011 и в Театро комунале" в Модена, което носи името на Лучано Павароти, ще има възможност да се представят в операта "Вертер" на Масне, а след това и в Белгия, разказва Кабаиванска. Според нея "Артистът се вижда не като изпее една-две арии някъде, а като се появи на сцената". Затова участието на младите артисти в постановка е изключително важно.
В ролята на Вертер ще се представи тенорът Алдо Капуто, Италия, студент на Кабаиванска. Той вече блесна на сцената на Миланската Скала като Алмавива от „Севилският бръснар”. Вероника Симеони, позната на българската публика, която прави вече световна кариера, ще пее Шарлота. Младата певица вече 10 години работи с Кабаиванска. За диригента Джузепе Сабатини Кабаиванска говори като за колега певец: „Той е изпял над 60 пъти Вертер. Знаем се отдавна. И още от младостта си иска да дирижира. Сега вече хваща палката, като за първи път в София ще дирижира „Вертер”. Кабаиванска е очарована и българските певци, които ще поемат „Вертер” след като италианците си заминат. Тя вече е видяла спектакъла и е с отлични впечатления и от солистите, и от режисурата. „Не делим съставите на два – чужди и български, наши и чужди. Защото всички те са прекрасни. Важното е да дадем на тези млади хора шанса да работят”, каза примата.
Академик Пламен Карталов, директор на операта, сподели, че спектакълът е много силен и авангарден като режисура, за да може да бъде почувстван от съвременния зрител 200 години след написването на текста и 100 години след създаването на музиката.

Белгиецът Ги Йостен, режисьор на постановката обеща, че "Вертер" на Софийската опера и балет ще бъде видян не само в София и Брюксел, но и в други европейски градове.
Премиерата на „Вертер” за първи път се е състояла през 1892 г. в Императорската опера във Виена при огромен успех и оказани кралски почести. А на следващата година романтичната постановка очарова и парижани.
По повод на тази творба Клод Дебюси отбелязва: „Никога г-н Масне не е показал толкова добре, както във „Вертер”, обаятелните качества на дарованието си, превърнало го в музикален историк на женската душа” (1903 г.)“.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване