12/03/12 10:27
(http://www.klassa.bg/)

Райна Кабаиванска представя премиерата на „Вертер”

Легендарната оперна прима Райна Кабаиванска е у нас заради премиерата на „Вертер” в Софийската опера на 7 декември. Става дума за съвместен проект с Театър де ла Моне, Брюксел, Нов Български университет, фонд „Райна Кабаиванска” и Френския културен институт. Диригент е италианецът Джузепе Сабатини, режисьор - Ги Йостен, Сценография - Йоханес Лиакер, костюми – Жорж Жара. В постановката участват ученици на Райна Кабаиванска от нейните майсторски класове в София. Тя обяви участието им в проекта „Вертер” още през септември, когато проведе дванайстия майсторски клас под егидата на Нов български университет.„ Непрекъснато произвеждам, фабрикувам добри певци, а те няма къде да се изявяват, тревожи се голямата прима - . Виждам трагичното положение на културата в Италия! Тя е страната на операта, а там театрите загиват, защото няма публика. Затова съм пълна със съмнения - имам ли право да насърчавам младите хора за едно неизвестно бъдеще, каквото е операта”.. С някои от талантите Кабаиванска работи от години - въпреки че имат ангажименти в театри по света, идват при нея през септември, за да разучават нови партии за репертоара си.
Вече са известни певците, които ще видим в спектаклите на „Вертер”
Вертер(тенор) - Алдо Капуто и Георги Султанов
Албер (баритон) – Антон Марков и Атанас Младенов
Съдията (бас) – Димитър Станчев
Шмид (тенор) - Красимир Динев
Йохан (баритон или бас) - Кръстан Кръстанов и Александър Георгиев
Брюлман - Александър Георгиев и Красимир Кожухаров
Шарлот (мецосопран) – Вероника Симеони, Олга Михайлова – Динова и Цвета Сарамбелиева
Софи – Елиза Мафи и Милена Гюрова
Кетхен – Антония Иванова
ШЕСТ ДЕЦА
Фриц, Макс, Ханс, Карл, Гретел, Клара
от Детски хор "Пим-Пам" с ръководител
Борис Карадимчев


ШКОЛАТА КАБАИВАНСКА
Нов български университет вярва, че ценност на университетското образование e създаването на школи на значимите имена в науката и изкуството. Днес, близо 15 години след като Райна Кабаиванска, успоредно със своята кариера, преподава на младото поколение нейни колеги огромното наследство на класическия оперен театър, не само музикалният, но и академичният свят говорят за Школата Кабаиванска. Нейните майсторски класове по вокално майсторство и интерпретация в Италия, Испания, Франция, Швеция, България и Япония, създадоха през годините мрежа от музикални академии, театри и университети, верни на класическата вокална школа. Академия „Веки-Тонели" в Модена, Академия „Киджана" в Сиена и Нов български университет в София са основните институции, имащи превилегията да развиват школата Кабаиванска.
Майсторският клас на Кабаиванска е интерактивен начин на обучение, който предоставя възможност на млади талантливи изпълнители да се срещнат с голямото изкуство на една от легендите на съвременния оперен театър, да усъвършенстват вокалната си техника и да работят върху интерпретацията на своите роли. Кабаиванска не само открива таланти и работи за тяхното оформяне и развитие, но и подпомага представянето им на международната оперна сцена. Нейните студенти и стипендианти днес се изявяват с признат успех в престижни оперни театри, фестивали и конкурси. Организатор на майсторските класове в България е Нов български университет, а през годините домакини на събитието са Софийската филхармония и Софийска опера и балет. Интеркултурният обмен и голямата конкуренция, които са в основата на Школата Кабаиванска, поставят студентите в ролята не просто на учещи, но и на творци.
Меценатството е сред основните приоритети на Кабаиванска в годините на нейната педагогическа работа. През 2002 г. в подкрепа на младите таланти, със свои лични средства, тя създава стипендиантски фонд в Нов български университет. До днес фондът е подпомогнал над 50 млади оперни изпълнители, продължили обучението си и представени от голямата артистка на професионалната сцена. През годините майсторският клас в Нов български университет е един от приоритетните проекти на Университета, провежда се под патронажа на Министъра на образованието, младежта и науката и Посланика на Република Италия, а Фондация „Америка за България" и „Фантастико" са основни спонсори на събитието. Медийни партньори са Българското национално радио и Българската национална телевизия.
По покана на Президента на Република България Майсторският клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет ще бъде включен в Стратегията на България до 2020 г. за развитие на културата. Президентът на Републиката ще бъде патрон на Майсторския клас.
Георги ТЕКЕВ
Изпълнителен директор на Нов български университет
и мениджър на Майсторските класове на Райна Кабаиванска

Нещо повече за възпитаниците на Райна Кабаиванска

Вероника Симеони, мецосопран
Вероника Симеони е родена в Рим, където завършва класически изследвания, а по-късно оперно пеене в Консерваторията на Адриа. Усъвършенства се под ръководството на Райна Кабаиванска в майсторските й класове в Академия Киджана, Нов български университет и в Института „Веки-Тонели" в Модена. Симеони печели много престижни международни конкурси, включително „Павароти" в Модена (първа награда), „Виоти" във Верчели (първа награда и наградата на публиката), „Вердиеви гласове" в Бусето (трета и втора награда в различни издания ), „Алесандро Бели"в Сполето. През 2004 г. и 2006 г. печели стипендията на Фонд „Райна Кабаиванска" в НБУ.
Кариерата й започва през 2005 г. с дебют в „Оберто Граф ди Сан Бонифачо" на Верди в Япония с оперния театър на Сполето. Следват дебютите й в „Трубадур" в Сполето, „Триптиха" на Пучини в копродукция на театрите в Модена, Пиаченца и Ферара, и Шарлота във „Вертер" на Масне в Месина. През 2008 г. дебютира в Миланската Скала в Стабат Матер от Росини. Следват забележителни участия в Реквием на Верди в Сан Петербург, „Дом Себастиен" на Доницети в Нюрнберг, Девета Симфония на Бетовен в Овиедо и Рим, „Троянци" на Берлиоз във Валенсия, „Набуко" в Театро Масимо в Палермо, „Кармен" в Мексико Сити, „Мадам Бътерфлай" в Арена ди Верона. През 2011 дебютира в „Аида" в Хилдесхайм, в „Норма" в Сасари, а през декември участва с голям успех в „Трубадур" в Театро Ла Фениче във Венеция. Тази година дебютира в ролята на Жулиета в „Хофманови разкази", отново в Миланската скала.
Работи с диригенти като Рикардо Шайи, Лорен Маазел, Валери Гергиев, Юри Темирканов и режисьорите Роберт Карсен, Джорджо Пресбъргър и Серена Синигалиа.


Елиза Мафи, сопран
Елиза Мафи завършва Консерваторията „Джузепе Верди" в Милано като в същото време получава магистърска степен по чужди езици и литератури в университета в същия град. Участва в майсторски класове на Райна Кабаиванска в Сардзана и в Нов български университет в София. Финалист е в няколко конкурса, последният от които „Нови гласове за операта" в Павия 2011 г. като печели стипендията за млади музиканти на Вагнеровата асоциация. През 2008 г. е финалист на конкурса RomeFestival и е поканена за дебют в ролята на Памина във „Вълшебната флейта" от Моцарт. Същата година печели и награда в конкурса „Флавиано Лабо".
Дебютира в ролята на Серпина в „Слугинята - господарка" на Перголези, а по-късно като Папагена във „Вълшебната флейта" и Церлина в „ Дон Жуан" от Моцарт в различни италиански театри - във Верчели, Милано, Варезе. Забележителни са нейните дебюти и в ролята на Адина в „Любовен еликсир" на Доницети, Мюзета в „Бохеми" на Пучини. През 2010 г. дебютира в „Електра" от Щраус в Болцано, Ферара, Модена и Пиаченца, а по-късно като Норина в „Дон Паскуале" на Доницети в Милано, Валенсиен във „Веселата вдовица" на Лехар. Наскоро дебютира в ролята на Джилда в "Риголето" в няколко италиански града - Ла Специя, Милано, Аркоре. Елиза Мафи представя многобройни песенни рецитали в цяла Италия с най-престижните инструментални ансамбли. През септември 2012 г. участва в Галаконцерта на Майсторския клас на Райна Кабаиванска в НБУ с оркестъра на Софийската национална опера.
Работи с диригенти като Клаудио Ваданини, Густав Кун, Франческо Атарди, Роберто Джанола и режисьорите Манфред Швайгкофлер и Алесио Пицек.
Алдо Капуто, тенор
Завършва оперно пеене в Консерваторията на Бари при баритона Луиджи де Корато. По-късно се записва в университета в Лече, където задълбочава своята музикална подготовка.
Дебютира в „Севилския бръснар" на Росини през 2001 г. в театъра в Лече. Успехът му в ролята на Граф Алмавива го отвежда в едни най-големите оперни театри в Милано (Ла Скала), Рим, Неапол, Кливланд, Лисабон, Ла Коруня и много други. Капуто участва в редица други опери на Росини - „Пепеляшка", „Пътуване в Реймс", „Брачната полица". Играе със забележителен успех и в оперите на Белини „Сомнамбула" и „Капулети и Монтеки", в „Любовен елексир", „Дон Паскуале", „Дъщерята на полка" и „Рита" на Доницети. В последните години репертоара му се разширява с произведения на Нино Рота, Пучини, Верди, Майербер, Стравински, както и с произведения като Стабат Матер и Малка тържествена меса на Росини, Коронационна меса от Моцарт, Месия от Хендел.
Работи с диригенти като Мацола, Мариоти, Кампанела, Босман и режисьорите Понел, Мадзонис, Кривели, Скандела.
Антон Марков, баритон
Антон Марков завършва оперно пеене в Нов български университет при Стоян Попов. През 2012 г. участва в майсторския клас на Райна Кабаиванска и печели стипендия от Фонд „Райна Кабаиванска" в НБУ и Фондация „Америка за България" за едногодишно обучение при Райна Кабаиванска в Италия. По време на следването си в Нов български университет дебютира на оперните сцени във Видин, Стара Загора и Русе във „Вълшебната флейта" и „Сватбата на Фигаро" от Моцарт, „Любовен Еликсир" от Доницети, „Мадам Бътерфлай" от Пучини. През март 2012 г. е поканен за солист в Държавна Опера Русе и участва в първото изпълнение в България на операта „Нос" от Шостакович в ролята на майор Ковальов. Участва в международния музикален фестивал „Мартенски музикални дни" 2012 г. Същата година взима участие в Галаконцерта на Майсторския клас на Райна Кабаиванска в НБУ с оркестъра на Софийската национална опера. Работи с диригентите Найден Тодоров, Герит Присниц, Валерий Вачев и режисьорите Симеон Симеонов и Елена Стоянова.
Спектаклите на „Вертер” ще се играят на 7,8,9, 11, 21 и 22 декември.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване