12/03/12 12:23
(http://www.klassa.bg/)

Служителите на Ватикана ще бъдат следени с микрочипове

За да не се повтори скандалът с изтичане на информация, Ватиканът ще задължи от 1 януари 2013 г. всички свои служители да носят персонални карти с микрочип, съобщава в. „Дейли телеграф“. Така ще се следи движението на всеки един. Зад стените на Ватикана работят хиляди духовници и цивилни.
Словенският свещеник Митя Лесковар, експерт по антишпионаж, наричан „Монсиньор 007“, ръководи въвеждането на новите мерки за сигурност.
Лесковар, който израства в бивша Югославия по време на комунизма, отговаря за предаване на секретната информация между папата и папските нунции - посланиците на Ватикана по света. Той също следи и какви материали се фотокопират от секретариата.
Скандалът с изтичане на секретни документи, които бе наречен Ватилийкс по аналогия със сайта на Джулиан Асандж, се разгоря през май. Тогава стана ясно, че икономът на папата Паоло Габриеле е предал на журналиста Джанлуиджи Нуци тайни документи, които после влязоха в книгата „Негово светейшество: Тайните писма на Бенедикт ХVI“. Габриеле бе осъден на 18 месеца затвор, а неговият съучастник Клаудио Скарпелети – компютърен експерт, на 2 месеца условно.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване