12/03/12 16:02
(http://www.klassa.bg/)

Франция, Великобритания и Швеция поискаха обяснение от Израел за новото заселване

Великобритания, Франция и Швеция извикаха посланиците на Израел, за да протестират срещу решението за изграждане на 3000 нови еврейски жилища на Западния бряг и Източен Ерусалим, предаде Би Би Си. Според Лондон този план поставя под съмнение ангажиментите на Израел за постигане на мир с палестинците.
Русия и Германия също изразиха възмущение, а генералният секретар на ООН Бан Ки-мун предупреди, че новите домове ще бъдат почти фатален удар върху надеждите за мир.
Намерението на Израел да строи в зоната, определена като Е1, на изток от Ерусалим, особено раздразни западните правителства. Американската администрация бе получила уверения от страна на Тел Авив, че там няма да се прави нищо. Строителството в E1всъщност ще раздели Западния бряг на две и ще издигне преграда от сгради за достъпа до Ерусалим от изток.
Правителството на Бенямин Нетаняху обяви проекта малко след като Общото събрание на ООН прие с гласуване Палестина за държава наблюдател. Нетаняху заяви, че ще продължи застрояването „в Ерусалим и на всички места, които са на картата на израелските стратегически интереси“.
Около 500 000 евреи живеят в над 100 селища, създадени след окупирането на Западния бряг и Източен Ерусалим, отбелязва Би Би Си. Според международното право те са незаконни, но Израел оспорва това.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване