12/03/12 16:47
(http://www.klassa.bg/)

Хилари Клинтън притиска Чехия за сделка за 10 милиарда долара

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън лобира пред чешкото правителство в понеделник да одобри американска сделка за 10 милиарда долара за разширяване на атомна централа, но конкурентната руска оферта изглежда е фаворит, съобщава сайтът politico.com.
Клинтън се опита да убеди чешките лидери да приемат проекта на американския енергиен гигант Westinghouse Electric Co. Тя разговаря в Прага с президента Вацлав Клаус и с премиера Петер Нечас. На пресконференция след това тя подчерта необходимостта Чехия да излезе от енергийната зависимост от Русия. По думите й чешкият народ заслужава най-изпитаната и надеждна технология в енергетиката, както и отговорно управление.
Чехия получава 60% от нужния й петрол, 70% от газа и цялото гориво за ядрения й реактор от Русия. Това прави тази страна-член на НАТО особено податлива на икономически и политически натиск от страна на Москва, отбелязва Politico.
Разширяването на АЕЦ „Темелин“ е голям проект, които чешкото правителство иска да осъществи независимо от глобалния скептицизъм за използването на атомната енергия след катастрофата в Япония. Ако проектът бъде възложен на американската компания, освен печалбата, ще бъде осигурена работа на 9000 американци.
Битката за сделката стана важен елемент от външната политика на Белия дом, който призова да се лобира навсякъде в чужбина за американските компании.
Засега консорциум, воден от руската Атомстройекспорт“ има най-големи шансове за изграждане на два нови реактора в АЕЦ „Темелин“, като от американска страна намекват за предполагаеми подкупи.
Визитата на Клинтън в Прага сложи началото на петдневната й обиколка в Европа. В понеделник вечерта тя ще отпътува за Брюксел, където във вторник НАТО трябва да вземе решение по искането на Турция за разполагане на ракети „Пейтриът“ по границата й със Сирия. След това Клинтън ще посети Ирландия и Северна Ирландия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване