12/03/12 16:46
(http://www.klassa.bg/)

„Юристи срещу корупцията”подкрепиха кандидатурата на Сотир Цацаров

 Сотир Цацаров има виждането и силата за вземане на тежки решения, които обаче ще доведат до цялостно реформиране на съдебната система. Това пише в становището на неправи-телствената организация „Юристи срещу корупцията”, публикувано на сайта на Висшия съдебен съвет.

В изпълнение на основната цел, за която бе създадено нашето сдружение – да  съдейства за развитие на гражданското общество, консолидиране на усилията в борбата за открито управление, прозрачност и непредубеденост, както и постигане на резултати чрез активно съдействие и сътрудничество с гражданите, за изграждане на независима и безпристрастна съдебна система, ние изразяваме нашата подкрепа за кандидатурата на Сотир Стефанов Цацаров в откритата процедура за избор на главен прокурор на Република България, пишат членовете на неправителствената организация.

 В позицията на „Юристи срещу корупцията” се изтъква, че Цацаров е утвърдил се юрист с добро име и авторитет, както в средите на магистратурата, така и сред представителите на юриспруденцията. Освен това, заради спецификата в работата на главния прокурор, се припомня, че 1994 г. Сотир Цацаров гледа основно наказателни дела и специализира в наказателноправната материая, вкл. че е представлявал страната ни в 46-то заседание на Експертния комитет по действието на Европейските конвенции в наказателноправната област в Страсбург и други такива международни форуми.

В своята концепция Цацаров разглежда проблемите в съдебната система и предлага конкретни идеи за бъдещата реформа в прокуратурата, изтъкват в препоръката си юристите от тази НПО. Те обръщат внимание на това, че Цацаров не търси проблемите вън от прокуратурата, а ги намира именно в системата и в начина, по който тя функционира. В тази връзка се припомня, че именно Цацаров е автор на израза:”Доста дълго продължи управленското безвремие”, както и на въвеждането на принципа на съдебната география.

Сдружение „Юристи срещу корупцията” изцяло подкрепя съдия Цацаров в тезата, че вместо да се чакат промени в конституцията или дори в законите, могат да се използват и сегашните управленски правомощия на ВСС, за да се ликвидира огромната диспропорция в натоварването на съдебните райони.

Неправителствената организация изцяло подкрепя и предложението на Сотир Цацаров кандидатите за главен прокурор да се подлагат на гласуване по друг ред, а не по азбучен.

Моля да приемете нашето предложение при гласуването на кандидатите да бъдат поканени както наблюдатели, така и представители на НПО, пишат „Юристи срещу корупцията” в изпратеното до ВСС становище в подкрепа на кандидатурата на Сотир Цацаров за главен прокурор.

На сайта на ВСС е публикувана и справка от Националния институт на правосъдието и Центъра за обучение на магистрати. От документа става ясно, че през последните години Сотир Цацаров е участвал в общо 13 обучителни курса, между които и по особено актуални теми като „Основи на европейското право” и „Международно сътрудничество в борбата с организираната престъпност по наказателни дела”, за практическото приложение на новия НПК и др.

От Националния институт на правосъдието припомнят, че през 2010 Сотир Цацаров участва в екипа от български магистрати, който разработва пилотна програма за обучение на ръководителите в съдебната система – управление на бюджет, обществени поръчки, управление на човешките ресурси, класифицирана информация, СРС.

Като председател на Окръжен съд-Пловдив Сотир Цацаров активно съдейства на Националния институт на правосъдието и за осъществяване на Програмата за обмен на магистрати в рамките на Европейската мрежа за съдебно обучение. От 2010 година съдия Цацаров организира едноседмичния обмен на групите съдии и прокурори от ЕС в правосъдните и правоохранителните институции в Пловдивския апелативен район. Оценката на европейските магистрати за организираните стажове в Пловдив е отлична, пише в становището на Националния институт по правосъдието. В документа се заключава, че Сотир Цацаров активно съдейства на Националния институт на правосъдието и неговата дейност в тази област е високо ценена от ръководството на Института и от участниците в обученията.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване