12/04/12 16:03
(http://www.klassa.bg/)

Близо 3 млн. от българите минали петдесетака

Близо 3 млн. от българските граждани са над 50-годишна възраст. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по време на конференцията по повод закриването на Европейската година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията.
Към 1 февруари 2011 г. гражданите на България на 50 и повече години са били 2 943 055 души, или 40% от общото население на страната, посочи той.


По думите на Младенов вече се наблюдават значителни промени в баланса и структурата на населението като намаляване на ражданията, увеличаване на възрастните хора и засилване на миграционните процеси. Тези промени обаче важат както за страната ни, така и за Европа, добави министърът.
Общото застаряване на българското население води до това, че делът на възрастните хора ще се увеличава. На всеки 100 души, излизащи в пенсия, се падат по 68 млади, които заемат местата им. В резултат се очаква намаление на количеството и качеството на труда, което води след себе си неблагоприятни тенденции, коментира Младенов.
Министърът изтъкна, че България е сред малкото, които разполагат с дългосрочна демографска концепция и стратегия до 2030 г. Страната прилагала мерки за подобряване профила на работната сила, здравния статус на възрастните, а също на предоставяните социални услуги и регионализацията на демографската политика, стана ясно още от думите на Младенов.
Copyright © CROSS Agency Ltd.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване