12/04/12 13:47
(http://www.klassa.bg/)

БНБ: Правителствените депозити намаляват с 8% през 2013 г.

 Средногодишният размер на правителствените депозити при БНБ ще намаление с около 8% през 2013 г. спрямо тази година. Това прогнозира БНБ, използвайки сценарий за прогнозния размер на международните валутни. Прогнозата е следствие най-вече на изплащането на правителствени облигации (в размер на близо 1.8 млрд. лв.), чийто падеж е в началото на 2013 г., уточняват от БНБ. Останалите позиции в баланса на БНБ се очаква да имат умерен растеж, който ще компенсира намалението на правителствените депозити и ще допринесе за общото увеличение на средногодишния размер на международните валутни резерви.

 

Пазарната финансова среда се формира под влияние на забавения икономически растеж в рамките на ЕС и високата несигурност на финансовите пазари, свързана с продължаващата дългова криза в някои страни от еврозоната. Това води до близка до нула и дори отрицателна пазарна доходност на краткосрочните ценни книжа на държавите от еврозоната с най-нисък кредитен риск, в които преобладаващо инвестира БНБ. Целта е да се гарантира сигурността на валутните резерви (например доходността по държавните ценни книжа на Германия в хоризонта до 2 години е отрицателна), коментират от БНБ.

 

Другият нискорисков инструмент, в който БНБ инвестира валутните резерви с цел да гарантира сигурността им, са краткосрочни депозити в банки. В същото време провежданата от ЕЦБ политика на исторически ниски нива на лихвените проценти при основните операции по рефинансиране и предоставянето на значителна ликвидност на банковата система доведоха до свръхликвидност и практически нулево ниво на лихвите по тези депозити.

 

В резултат от тези фактори, чието действие според прогнозите ще продължи и през следващата 2013 г., общата доходност от инвестиции се очаква да бъде значително по-ниска от средно реализираната от БНБ през последните години.

 

Така общата доходност на активите на БНБ в евро за 2013 г. се предвижда да бъде около 0.67%, а разходите за лихви по доходоносните пасиви да са практически равни на нула. Приходите от доходността от управление на резервите ще възлязат на около 152 млн. лв., което представлява 98.7% от очакваната обща сума на приходите от лихви и в размер на 154 млн. лв. за следващата година. Разходите за лихви

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване