12/04/12 22:46
(http://e-vestnik.bg/)

Борисов си говори сам след “историческото” посещение при Обама

Иво Инджев

В помощ на затруднените ласкатели, които се чудят какво да откроят от комплиментите на Барак Обама и самохвалствата на Бойко Борисов, пояснявам:нашият премиер сам посочи кой е за него основният акцент. Той театрално отхвърли обобщаващата хипербола на официозната българска ТВ 7, която нарече визитата му в САЩ „историческа”, изразявайки нещо като смущение по този повод с репликата, че не знае, дали това е така. Но веднага се оживи и уточни: именно интервюто на ТВ 7 било историческо (защото се прави в студиото на Си Ен ЕН).

Не се стърпя Борисов да “възтържествува” срещу своите критици в България, които коментирали неправилно в аванс срещата му с Обама- направо съм “поласкан” да ми опонира лично от хиляди километри!

Който още не е разбрал след толкова години, нека да вникне най-накрая, че за Бойко Борисов пропагандата е абсолютен приоритет. Още ли не вярвате? Та той е готов да се откаже от ласкателството да е осъществил „историческа” среща в Овалния кабинет , но не може да устои на съблазънта най-вече да бъде зачетен да седне в студио на Си Ен Ен, макар и за стандартно придворно българско интервю!

Американските медии някак си не забелязаха първото посещение на европейски лидер във Вашингтон след изборната победа на Обама от 6 ноември. Докато наблюдателните наблюдатели от София, като Ирина Цонева, цитираха в кореспонденция от САЩ анонимни източници (защо ли се крият?), според които тази първичност в поредността е някакъв вторичен белег за особена значимост на събитието .

Докато слушаме от обслужващия персонал за „първото” и „историческото” посещение, на сайта на Белия дом се мъдри една нула внимание. Просто оставят Борисов да си говори сам и той, разбира се, е във вихъра си. Всичко, което научаваме, извън краткото изявление на самия Обама, взел на подбив своя гост за черния му колан по карате, извира от щаба на българската делегация и най-вече от устата на самия Борисов, който на фона на рекламите на фаворизираната от правителството Корпоративна търговска банка по ТВ 7 (под мотото „Клиентите са ни скъпи”) даде скъпо струващо безкрайно интервю, почти равно по времетраене на срещата в Овалния кабинет, в скъпото на егото му студио на Си Ен Ен.

Кой на кого служи в симбиозата на този клиентелизъм, е задача с повишена чудност!

Да, Обама изрече няколко явно добре премислени похвали със суперлативи, който, ако се замислите, звучат направо иронично. Пренебрежимо малката ни роля в НАТО той нарече „изключителна”. Допусна в бъдеще да станем лидер в най-бедния регион на Европа. Самият Борисов определи като „ефективен лидер на световната сцена”. Бисери!

Употребата на превъзходна степен в похвалите за успехите на най-мизерстващия оставач в Европа по всякакви показатели и неговия „ефективен” в това изоставане лидер е на ръба на сарказма. И Обама не ни го спести. Нищо не му струва. Той знае, че тези бисери са мъниста, с които ще зарадва част от простодушното българско население, което все още подкрепя своя вожд, за когото потупването по рамото от големия бял баща Обама е свещен ритуал, от който ще изстиска всяка възможна капка пропаганда с тъпото на предизборната томахавка.

А вие какво очаквахте на направи Обама? Да обясни защо е извикал толкова спешно Борисов на среща, която дори не беше формулирана като покана? Грешите, ако сте се надявали на прямота, която обикновено се прилага спрямо неприятелски страни, а не срещу съюзници. Това се нарича дипломация. За сравнение- ще дам пример с руската автокрация.

Обама не е Путин, който публично и преднамерено унижи Станишев, принуждавайки го да го чака часове за аудиенция в Сочи. А и Станишев, поне до документи, не беше руски съюзник, а по-скоро беше васал де факто и беше третиран по ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване