12/04/12 22:43
(http://e-vestnik.bg/)

Борут Пахор - новият президент на Словения

Новият президент на Словения е Борут Пахор, който според първите резултати е получил 67 процента от гласовете. Пахор призова за единство на нацията, а неговият съперник Данило Тюрк призна поражението си. В първото си изявление в своя изборен щаб новият словенски президент заяви, че няма да разочарова своите избиратели и гражданите на Словения. В изборите участваха 41 процента от избирателите.

Бившият словенски премиер повтори централното си послание за “единството на нацията” в първия коментар, след като анкетите показаха, че той е победителят във втория кръг от изборите, а неговият съперник, сегашният президент Данило Тюрк, призна убедителното си поражение. Пахор нарече победата си “само начало, начало на нещо ново, нова надежда и ново време”.

Необходимо ни е доверие, взаимно уважение, готовност да чуем другите. И независимо от това какви различия може да има между нас, това, което ни свързва, е по-силно, заяви Пахор.

Сегашният държавен глава призна поражението си във втория кръг на президентските избори, но не анализира причината, поради която избирателите отредиха убедителна победа на Пахор, съобщи словенската агенция СТА.

Благодаря на всички избиратели, които гласуваха, особено на онези, които ме подкрепиха, но те бяха твърде малко, за да получа втори мандат, заяви Тюрк в първото си изявление след съобщаването на първите неофициални резултати, според които Пахор спечели 65 процента от гласовете. В изборния щаб на Тюрк бе забележимо разочарованието от изборните резултати. “Очаквахме повече” , заяви шефът на изборния екип Игор Прибац, който също посочи малкия процент участвали в изборите.

Словенската избирателна комисия, медиите и агенциите за проучване на общественото мнение, въз основа на предварителни неофициални резултати, обявиха победа на Пахор. Коментирайки слабото участие на гражданите в изборите, което според неофициалните резултати е около 40 процента, Пахор заяви, че доверието в държавните институции трябва да бъде върнато, но и тези институции трябва да заслужат това доверие “с предана работа за общия интерес”.

Пахор не е конфликтна личност. Той може да преговаря с всички и е личността, което може да помири протестиращите тези днси словенци и властта, според словенския журналист Гашпар Петовар.

За пръв път в историята на Словения двамата президентски кандидати принадлежат на лявата политическа опция, която след първия кръг на изборите се подели на “нова левица”, чийто представител е Борут Пахор, и “стара левица”, чийто кандидат е досегашният президент Данило Тюрк.

Словенските граждани, които тези дни протестираха против всички политически опции и политици, избраха президент, който в следващите пет години ще изпълнява функциите на “баща на нацията”, коментират анализатори. Големите демонстрации, също първите в историята на Словения, които разтърсват страната тези дни, неминуемо повлияха на резултатите от изборите. Появиха се и призиви с предаване на неважащи бюлетини да се демонстрира отхвърлянето и на двамата кандидати като част от критикуваната политическа сцена в Словения.

Говорейки за почти ежедневните протести в словенските градове заради недоволството от корумпираните елити и лошата социално-икономическа ситуация, след като гласува Тюрк заяви, че е необходимо да бъдат чути участниците в протестите. Тюрк направи оценката, че на словенската политическа сцена вече не съществува разделение на дясна и лява фракция, посочвайки, че тази поляризация е изкуствена.

Единствената важна поляризация днес в обществото е между огромното мнозинство ощетени хора и арогантните власти, които не ги слушат. На сегашното правителство е необходимо да бъде казано, че трябва съществено да промени нещата, заяви Тюрк.

Победата на Пахор в първия кръг означаваше за него вдигане от политически мъртвите след падането на правителството, което той водеше и напускането на на дотогава водещата управляваща партия. Самият той казваше, че влиза в тези избори с шансове на “буболечка” и успя. Пахор бе заявил по-рано, че има добро предчуствие, когато става дума за изхода от втория кръг на президентски избори. Пахор припомни, че ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване