12/04/12 22:44
(http://e-vestnik.bg/)

Гърция ще изкупува обратно облигации по модела на Еквадор

По модела на Еквадор ще се реализира програмата за обратно изкупуване на гръцки държавни облигации. Организацията за управление на гръцкия държавен дълг ще започне днес съответните процедури, като оферти ще се депозират до петък.

Това означава, че почти цяла седмица ще се говори за това какво би могло да се случи с тези облигации, кои ще участват в тяхното обратно изкупуване и колко ценни книжа ще постъпят в тази програма.

Фактическите резултати от тази процедура ще станат ясни в последния момент. Запознати обясняват, че това е така, тъй като в момента Гърция, еврозоната и МВФ седят на една маса за покер, а срещу тях стоят частните кредитори чужди банки, хедж фондове и други , които ще участват в обратното изкупуване на облигации.

Еквадорският модел, по който се очаква да бъде приложен и по отношение на гръцкия дълг, предвижда държавата да определи една минимална цена, на която да се знае със сигурност, че тези, които желаят да продадат гръцките си облигации, ще бъдат обезщетени. Оттам насетне няма да има никаква друга гаранция.

На 10 декември се очаква Еврогрупата да заседава отново с участието и на МВФ, за да оцени офертите, които ще бъдат внесени. Ако всичко върви нормално до 13 декември най-късно ще бъде одобрено изплащането на транша от 34,4 млрд. евро на Гърция, а колкото до финализирането на процедурата за обратно изкупуване на облигации, не е изключено то да стане малко по-късно, тоест да закъснее с един или два дни.

Участието на кредиторите е доброволно.

За момента обаче цари неяснота за това как ще се реализира въпросната програма. Тази неяснота изплува преди дни, тъй като Еврозоната поиска да бъдат изкупени обратно 40, вместо 30 млрд. евро.

Освен това никой не би могъл да каже със сигурност откъде ще дойдат необходимите капитали, за да се изкупят обратно тези облигации. Позовавайки се на европейски източници, представител на икономическия екип на правителството заяви, че обратното изкупуване на гръцки облигации ще бъде финансирано с 10,6 млрд. евро и че тези пари ще дойдат ако всичко върви нормално на 13 декември, за да покрият нуждите по финансиране на бюджета.

Капиталите обаче ще дойдат от Европейския механизъм за подкрепа, макар че все още не е известно по какъв начин ще стане това. Неясна е също и цената, на която ще стане обратното изкупуване на облигациите.

Еврогрупата реши, че цената не бива да надхвърля тази, за която е било говорено на 23 ноември. Окончателна цена обаче няма. Според компетентни източници в комюникето на Еврогрупата фигурира неясна формулировка за тази цена и че техническите детайли по нея зависят до голяма степен ако не и изцяло от методологията, по която ще стане обратното изкупуване на гръцки държавни облигации.

Очевидно експериментът се оказва труден по две причини - първата, защото той трябва да бъде реализиран за 15 дни, а втората, защото Гърция сама трябва да доведе до край цялата процедура по обратното изкупуване на облигации.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване