12/04/12 16:06
(http://www.klassa.bg/)

Девет пазарни теми през 2013 г.

 Акциите в еврозоната ще покажат по-добри резултати от американските през 2013 г. Това е една от прогнозите за следващата година на инвестиционната банка J.P. Morgan Cazenove. Нейното виждане е, че за периода фискалните проблеми могат да имат по-сериозни последици в САЩ, отколкото в Европа, където по-голяма част от негативите вече са калкулирани. Ето и деветте пазарни теми, очертани от стратезите на J.P. Morgan Cazenove за 2013 г.

Първо, подобрено съотношение между риска и възнаграждението в периферията на континента. Тези акции ще попаднат в свиване на спредовете - Enel, Fiat, Telefonica и други.

Второ, по-добро съотношение риск към възвръщаемост за финансовите компании - BNP Paribas, Banco Santander и Commerzbank са сред най-чувствителните към спредовете по банковите кредити и все още се търгуват на фондовата борса под счетоводната си стойност.

Трето, предпазливост по отношение на залозите върху цикличността на приходите в САЩ. Анализаторите очакват забавяне на бизнес активността в страната през първото полугодие на 2013 г. и препоръчват редуване с експозиция спрямо еврозоната. Това означава отдалечаване от акции като ARM Holdings.

Четвърто, останете внимателни спрямо залозите върху китайския инфраструктурен сектор. Дори тези акции да дават сравнително по-лоши резултати, специалистите оприличават опитите за инвестиране в подобни книжа с опитите за купуване на технологични акции през 2002 г. Rio Tinto и BHP Billiton са сред тях.

Останете позитивно настроени към залозите върху потребителския сектор в Китай и нововъзникващите пазари като цяло - Danone, Coca-Cola Hellenic и Carrefour са само част от възможностите. Свободният паричен поток ще е печеливш и през идната година. Това е най-добре представилият се фактор през 2012 г. и единственият, който е действал през всяко от тримесечията й. Бизнес услугите, трайните стоки, храните и напитките, здравеопазването и софтуерното програмиране са сред проспериращите сектори. Imperial Tobacco Group и Anheuser-Busch InBev също са в този списък.

Устойчивият растеж на печалбите ще бъде възнаграден. Специалистите са предпазливи за перспективите пред този индикатор за 2013 г. и виждат риск от неизпълнение на сегашните консенсусни оценки. Anheuser-Busch отново попада в списъка с компаниите, които вероятно ще увеличат печалбите си на акция с повече от 5% идната година. Diageo е друг пример.

Осмо, търсенето на доходност поддържа компаниите, плащащи стабилен дивидент. Повечето активи в Европа предлагат доход като част от пазарната цена, но акциите носят по-висока дивидентна доходност - AstraZeneca, Total и Roche Holding попадат в този списък.

Девето, предпазливост по глобалните циклични залози със завишени маржове. „Внимателни сме към перспективата за маржа на печалбата и виждаме рискове от неизпълнение на залозите върху глобалната цикличност с високи очаквания за маржовете.“ Сред тях в листата с предупреждения са ARM Holdings, Inditex и Michelin.

 

По „Маркет уоч“

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване