12/04/12 15:10
(http://www.klassa.bg/)

ЕК и Русия с общ подход към "Южен поток"

 Европейската комисия (ЕК) не изключва възможността да бъдат изработени общи подходи между ЕС и Русия за изграждането на газопровода „Южен поток” още през месец декември. Това заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от РИА Новости във вторник.

Той съобщи, че през следващата седмица в Никозия ще се състои среща между представителите на ЕС и Русия за обсъждането на „Южен поток”. „Ние приветстваме идеята за създаването на новия тръбопровод. Но страните от ЕС поискаха от Комисията да се спазва изпълнението на европейското законодателство в три основни направления. Първо – европейските стандарти за защита на околната среда. Второ – правилата на единния вътрешен пазар на ЕС. Трето – държавното закупуване“, подчерта еврокомисарят.

Според него обаче все още имало вероятност за разрешаване на спора за статута на проекта, за който руският държавен концерн „Газпром“ иска изключение от Третия енергиен пакет на Европейския съюз (ЕС) по примера на действащия вече „Северен поток“. „Смятам, че ще можем да се споразумеем по време на срещата ЕС-Русия, която ще се проведе след няколко дни. През следващата година ще можем да продължим сътрудничеството”, каза еврокомисарят по енергетиката.

Говорителят му Марлене Холцнер обаче припомни, че Брюксел все още не е получил дори информация откъде ще започва и докъде ще стига “Южен поток” като трасе. Освен това, според нея ЕК така и не е виждала проекта и споразуменията, сключени от руската страна с различни страни членки на ЕС, сред които и България.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване