12/04/12 15:19
(http://www.klassa.bg/)

Изслушват кандидатите за главен прокурор на 10 декември

На 10 декември Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще зададе въпроси към кандидатите за главен прокурор – Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов. Това съобщи представляващият ВСС Соня Найденова пред журналисти. Въпросите ще обхващат както получените в съвета сигнали, така и теми в медиите, които се отнасят до тримата кандидати. ВСС е определил експерт, който отделя от прегледа на печата всички публикации, свързани с Цацаров, Тонева и Сарафов и ги дава на Етичната комисия, ако става дума за техните нравствени качества, или на Правната – ако засягат професионалните им качества. Кандидатите ще имат възможност да предоставят различни документи. Етичната комисия ще изиска и справки от Сметната палата, НАП, Нотариалната камара и Адвокатския съвет, за да съпоставят данните с обявеното от тях в имотните им декларации. Цялата информация ще бъде обобщена и анализирана. Въпроси и сигнали към тримата кандидати за главен прокурор могат да бъдат пращани до 13 декември. Изслушването на кандидатите ще се проведе на 20 декември, когато ще има възможност за задаване и на други въпроси.
Соня Найденова заяви още, че ще постави въпроса етичната комисия към ВСС да се самосезира във връзка с изнесените в медиите притеснителни факти за имотното състояние на новия кандидат за Конституционен съдия Галя Гугушева.
Членовете на ВСС са получили хонорари за участие в комисии към заплатите си за месец ноември, оповести Соня Найденова. Такива получаваха и членовете на предишния Висш съдебен съвет. Заплатите на членовете на ВСС се определят по правила от 2007 г., които не са отменени, обясни Найденова. Според тях, за участие в комисии кадровиците получават до 35% от заплатата си, което е средно по около 1000 лв. допълнително. Всеки член на съвета участва в повече от две комисии. В бюджета на ВСС за тази година вече са заложени пари за хонорари. Соня Найденова обясни, че засега не се предвижда промяна на правилата за определяне на възнагражденията на магистратите.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване